Erhvervsorganisation tvivler på Nationalbanken

Nationalbankens forventninger til dansk økonomi er for høje, mener Dansk Erhverv. Hos Dansk Industri lyder vurderingen, at onsdagens opjusterede vækstskøn kalder på reformer.

Nationalbanken opjusterede onsdag skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk økonomi går lyse tider i møde, hvis man skal tro Nationalbankens dugfriske prognose, hvor skønnet for væksten for både i år og næste år bliver skruet i vejret.

Hos Dansk Erhverv mødes prognoserne fra Nationalbanken med en vis portion skepsis. Erhvervsorganisationen mener kort og godt, at forudsigelserne om vækst på 2 pct. i år og 2,1 pct. i 2016 er lige lovligt optimistiske.

»Der er ingen tvivl om, at fortsatte lave renter kombineret med vedvarende lave oliepriser og en svækket effektiv kronekurs gavner dansk økonomi. Men om det er nok til at sætte så meget gang i dansk økonomi, som Nationalbanken forventer, er nok lidt mere tvivlsomt, skriver cheføkonom i Dansk Erhverv, Michael H.J. Stæhr, i en kommentar.

Han bygger sin antagelse på, at det tidligere har vist sig, at mere gunstige økonomiske vinde ikke har påvirket dansk økonomi ligeså positivt som andre landes økonomier.

Hos Dansk Industri er hovedbudskabet, at de opjusterede væksttal fra Nationalbanken kalder på reformer.

»Det er vigtigt, at vi sikrer os, at fremgangen i økonomien ikke bliver bremset af, at virksomhederne kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft«, siger Klaus Rasmussen.

Også Dansk Erhverv vurderer, at et spirende opsving kan løbe ind i problemer med flaskehalse på arbejdsmarkedet.

Det er primært lavere oliepriser, faldende renter og en svækkelse af kronen, der har fået Nationalbanken til at opjustere sine vækstudsigter.