Erhvervsminister vil straffe hvidvask hårdt

Hvidvask skal stoppes ved hårde straffe og større bankansvar, mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Foto: Liselotte Sabroe. Arkivfoto: Hvidvask skal stoppes ved hårde straffe og større bankansvar, mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).
Læs mere
Fold sammen

Hvidvask skal straffes meget strengere.

Det er ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) uacceptabelt, at der i årene 2011-14 blev flyttet godt syv milliarder kroner fra de danske banker Nordea og Danske Bank i Moldova og Letland til skattely i Seychellerne og Panama.

Ministeren vil i foråret skærpe straffen ved en politisk aftale. Han mener, at der er en »god dialog« med partierne.

»Jeg tror, at vi kan nå en fælles aftale, som skærper fokus på hvidvaskloven og ledelsens ansvar. Sagens kerne er jo, at bankerne udfører en meget vigtig opgave med at overholde hvidvaskloven«, siger Brian Mikkelsen.

»Det er forbrydere, gangstere, som flytter penge. De har ikke taget seriøst nok, at forbrydere bare kan flytte penge over landegrænserne. Derfor er Bagmandspolitiet ved at undersøge dem lige nu«, siger han.

Berlingske skriver, at en efterforskning i Letland og Moldova viser, at de danske banker Nordea og Danske Bank har sendt tilsammen godt syv milliarder kroner i skattely.

Fremover skal myndighederne gribe ind overfor bankernes ledelse, hvis de ikke løfter deres ansvar.

Bøderne skal op, og myndigheder som Finanstilsynet og Bagmandspolitiet skal have større ressourcer til at føre tilsyn, mener Brian Mikkelsen.

Danmark må samarbejde med andre lande for at stoppe hvidvask. Det drejer sig om store summer ligesom i afsløringerne kendt som Lux- og Swissleaks samt Panama Papers«, påpeger erhvervsministeren.

»Det er en meget stor og alvorlig sag. Man har potentielt flyttet syv milliarder kroner uden for myndighedernes søgelys. Der er sandsynligvis ikke betalt skat, siger Brian Mikkelsen.

»Det kan være rene forbryderpenge, som måske er brugt til finansiering af terror eller narko.«