Erhvervslivets vækst betaler den ualmindelige dyre drift

Væksten hos de danske virksomheder dækker endelig for deres høje udgifter til IT-systemer og administration. Men Danmark halter stadig efter de udenlandske virksomheder, som formår at holde sine omkostninger i ro.

Set over de sidste fem år har omkostningsniveauet til udgifter som IT-systemer været uændret hos de udenlandske virksomheder, mens det i Danmark til gengæld er steget med syv procent i selvsamme periode. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder har længe beklaget sig over tæskehøje omkostninger. Omkostningerne, der især stammer fra dyre IT-systemer og administration, er faktisk blandt verdens højeste og flere gange blevet udpeget som synderen til haltende konkurrenceevne for Danmark.

Men nu viser det sig, at de danske virksomheders stigende vækst endelig dækker den dyre drift. Analysen med resultaterne er udarbejdet af konsulent- og revisionsfirmaet Deloitte og bygger på tal fra 19 danske selskaber - hvorfra 11 af dem ligger i C20-indesket, 27 vestlige og 23 asiatiske selskaber.

I analysen har Deloitte inddraget alle standardiserede og målbare omkostninger blandt de pågældende virksomheder, som de kunne komme i nærheden af. Sammenlignet med tilsvarende vestlige og asiatiske virksomheder er de danske virksomheders omkostningsniveau cirka 30 procent højere end de vestlige virksomheder og hele 130 procent højere end de asiatiske virksomheder.

Jeppe Larsen, der er partner hos Deloitte, har været med til at udarbejde analysen. Han er ikke i tvivl. Der er penge at hente med den nye viden på området.

»Vi vinder jo ikke noget på administration. Det er simpelthen ikke der, man tjener sine penge. Men hvis man begynder at tage nogle af de penge ud af administrationen og lægge dem over i for eksempel udviklingen, så kan de begynde at styrke virksomhedernes konkurrenceevne,« siger Jeppe Larsen.

Set over de sidste fem år er omkostningsniveauet til netop udgifter som IT-systemer og administration været uændret hos de udenlandske virksomheder, mens det i Danmark til gengæld er steget med syv procent i selvsamme periode.

De danske virksomheder har simpelthen ikke formået at lukke hullet op til de andre virksomheder og fastholder den dyre omkostningsstruktur.