Erhvervslivets kæmper låner milliarder til spotpris

En række store virksomheder svømmer i gode låne­muligheder og har påtaget sig mere gæld – ofte med en besparelse til følge. Renterne falder for hvert møde med bankerne, lyder det fra Chr. Hansen. De små- og mellemstore selskaber efterlades dog på perronen.

Carlsberg er blandt de store selskaber, der kan låne billigt. Fold sammen
Læs mere

Det har aldrig været billigere for landets største virksomheder at låne penge.

En gennemgang af flere af erhvervslivets mastodonter viser, at mere gæld ikke nødvendigvis er lig med højere rente. I nogle tilfælde tværtimod.

I Nordea, der ofte agerer bankforbindelse for de store selskaber, vurderer chefen for de største erhvervskundeforhold, Jørgen Høholt, at de store rentebesparelser i særlig grad kan tilskrives opblomstringen af virksomhedsobligationer.

»Så sent som i morges var jeg ude hos en virksomhed og diskutere mulighederne for at gå i obligationsmarkedet i forhold til bankfinansiering,« siger Jørgen Høholt.

»Det korte af det lange er, at det aldrig har været billigere for store erhvervsvirksomheder at finansiere sig. Der er et kæmpe vindue i obligationsmarkedet, som er superinteressant, og det udnytter de store virksomheder.«

Bedre for hvert møde

Ingrediensvirksomheden Chr. Hansen har skruet gælden op med 400 mio. kr. uden at betale så meget som en krone mere i renteudgifter.

Finanschef Søren Petersen fortæller, at cirka halvdelen af selskabets gæld har en variabel rente, og selv om man refinansierede så sent som i november 2013, har man nu allerede lommeregneren fremme igen.

»Vi sidder allerede og kigger på, om vi skal refinansiere igen. For virkeligheden er en anden nu, end den var for halvandet år siden. Alle taler om, hvornår det vender, men jeg tror, vi har god tid til at gøre tingene i. Jeg tror, der er meget likviditet i bankerne endnu,« siger Søren Petersen, der understreger, at det er gyldne tider for ny finansiering.

»Låneforholdene er virkelig gode. Vi har lige siddet til møde med en bank, og renterne bliver nærmest lavere for hver eneste gang, vi holder et møde. Der er meget likviditet i markedet, og bankerne vil hellere end gerne låne ud til en kredit som vores,« siger Søren Petersen.

Lånebesparelserne varmer ikke kun i selskabskassen, de kan også strække sig helt ud i aktionærernes lommer.

Det så vi et eksempel på, da servicekoncernen ISS forleden aflagde årsregnskab. I den forbindelse sagde administrerende direktør Jeff Gravenhorst:

»Vi har en kapitalstruktur, der er noget mere fleksibel at arbejde med. Det betyder meget, at vi ikke længere skal betale renter til vores banker. Så i stedet for at give pengene til banker kan vi give dem til vores aktionærer, hvilket også er årsagen til, at vi giver en dividende på 4,9 kroner for 2014.«

Internationale banker er tilbage

På banksiden er der stor konkurrence om de store kunder, og virksomhedsgiganterne behøver ikke kigge langt for at finde et nyt tilbud fra et pengeinstitut, hvis der opstår knas i samarbejdet, forklarer Nordeas Jørgen Høholt:

»Konkurrencen mellem bankerne er benhård. Under krisen trak de internationale banker sig ud, men de er tilbage igen. Vi er fuldt på højde med dem, men der er ingen tvivl om, at konkurrencen er skarp, og det kommer virksomhederne til gode.« siger han.

Rentefesten i erhvervslivet er dog en lukket en af slagsen, hvis man spørger Dansk Erhverv. Her oplever brancheorganisationen stadig, at flere af deres medlemmer – lavrente eller ej – slet ikke kan få et lån.

»Det oplever vi stadig. Det må man sige. Der er flere virksomheder, der har valgt at sige, at de slet ikke kan få et lån, så derfor lader de være med at søge,« siger cheføkonom Michael H. J. Stæhr.

»Hvis vi kigger på virksomheder, der har fået afslag, og lægger et snit hen over finanskriseårene, ligger det på samme niveau.«

Fra bankernes organisation, Finansrådet, er man klar til at låne penge ud, og underdirektør Søren Gade efterlyser ligefrem mere efterspørgsel fra virksomheder med sunde projekter.

»Fra vores stol er der klart mangel på efterspørgsel fra virksomhedernes side på lån, men det er klart, at et lån selvfølgelig forudsætter, at de kommer med sunde projekter, og at de har en ordentligt økonomi i virksomhederne,« siger han.