Erhvervslivets forskning rammer 40 milliarder

Forskning i de danske virksomheder går fremad og runder ifølge en prognose 40 milliarder kroner i 2014. Flere virksomheder satser på forskningsprojekter i udlandet.

Erhvervslivet bruger flere penge på forskning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund
Danske virksomheder sender flere og flere penge mod forskning. Ifølge en ny prognose fra Uddannelsesministeriet vil erhvervslivets investeringer i forskning stige til mellem 37,7 og 38,8 milliarder kroner i 2012, mens tallet vil stige til mellem 38,7 og 40,3 milliarder kroner i 2013. Det skriver Dagbladet Børsen.

Dermed vil virksomhedernes forskningsinvesteringer lande mellem 2,16 og 2,24 procent af BNP i 2013 og komme pænt over de 2 procent, som er EU-landenes fælles mål for private forskningsinvesteringer.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) ser tallene som udtryk for et stemningsskifte.

»Det bidrager til det almindelige billede af et stemningsskifte i dansk økonomi i retningen af, at man nu i højere grad tror på fremtiden og derfor også investerer i forskning og udvikling,« siger Morten Østergaard.

For en måned siden blev uddannelsesministeren sammen med Folketingets partier enige om at samle forskningsaktiviteter for 1,5 milliarder kroner årligt i Danmarks Innovationsfond. Sammen med erhvervslivet skal fonden finde løsninger, der skal omsættes til konkret vækst i virksomhederne. Morten Østergaard mener, at det er afgørende, at det offentlige forskningsbudget på godt 20 milliarder kroner bliver brugt til forskning i virksomhederne. 

I Danfoss vender de voksende forskningsaktiviteter mod Asien, da virksomheden har flere og flere aktiviteter i blandt andet Kina og Indien.

»Tidligere var det en endnu større procentdel, der lå i Danmark. Men når vi laver løsninger specifikt til Kina og Indien, så er det svært at lave de rigtige løsninger og forstå, hvad de har brug for, hvis man kun udvikler i Danmark,« siger koncernchef i Danfoss, Kim Fausing.

En prognose fra Uddannelsesministeriet viser, at virksomhedernes forskningsfokus mod udlandet stiger. 7 procent vil lægge deres forskningsopgaver i udlandet i 2013-2015 mod 4 procent i 2012-2014.