Erhvervslivet skamroser finanslov

Over hele linjen i det danske erhvervsliv bliver den nye finanslov rost for fokus på vækst og en sund økonomisk stabilitet.

Regeringen har indgået finanslovsforlig med Venstre og Konservative for 2014 tirsdag aften d.26.november 2013 i Finansministeriet. Her det fra venstre Peter Christensen Økonomi- og Erhvervsminister Margrethe Vestager, finansminister Bjarne Corydon, Konservatives formand Lars Barfoed, Holger K og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Gevinst, skub til væksten og en glædelig nyhed. Det er nogle af de ord, som de danske organisationer i erhvervslivet sætter på den nye Finanslov.

Især væksten er en genganger i reaktionerne. Dansk Erhverv roser regeringen og oppositionen for at fokusere på vækst og private arbejdspladser og fortsat holde fast i en stram finanspolitik.

»Under hele krisen har vi mistet 120.000 private arbejdspladser. Hvis vi skal vinde nogle af dem tilbage, er vi nødt til at forbedre erhvervslivets rammevilkår, så vi igen får gang i investeringer, eksport og jobskabelse. Derfor er vi især meget tilfredse med, at regeringen og oppositionen er blevet enige om at fremrykke de allerede vedtagne skattelettelser fra vækstpakken i foråret,« siger Jens Klarskov.Også Danske Byggeri, Horesta, Landbrug og Fødevarer samt Dansk Håndværk skyder positive vendinger efter den nye Finanslov, der i går blev indgået mellem regeringen og oppositionen. 
 
Horesta kalder det for en tiltrængt vitaminindsprøjtning til erhvervslivet. Dansk håndværk ser det som en gevinst for de små og mellemstore virksomheder, fordi aftalen fører til flere ordrer og nye arbejdspladser for håndværkerne. 

Forliget, der kom på plads i går aftes, betyder, at nogle af de skattelettelser, der var planlagt til 2015 og 2016 i stedet rykkes til 2014. Det faktum bliver mødt med optimisme hos Dansk Byggeri.  

»Det er at betragte som et vækstinitiativ, når regeringen sammen med Venstre og Konservative vælger at fremrykke aftalte skattelettelser. Det er her, vi skaber det økonomiske grundlag for de velfærdsinitiativer, som der også er gjort plads til i aftalen med V og K,« siger direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen. 

Dansk Industri er også især positive over, at lempelserne af belastende skatter og afgifter fremrykkes, fordi det er med til at give et løft til virksomhedernes konkurrenceevne. Direktør Karsten Dybvad nævner især afgiftslempelserne på energi til proces som en vigtig håndsrækning til de danske virksomheder - især dem der er i hård international konkurrence. 

Landbrug og Fødevarer er også positive over, at der oprettes en Naturfond med cirka 1 milliard kr. Det gør det nemmere for landmændene at styre mod grønne løsninger. Det er essentielt for, at Natur- og Landbrugskommissionens vigtige anbefalinger rent faktisk kan lade sig gøre.

»Det er muligt at gøre Danmark grønnere og samtidig producere flere råvarer, hvilket er alfa og omega for, at de store eksportvirksomheder får noget at rive i. Jeg ved, at landbruget og fødevareproducenterne kan bidrage til både natur og vækst, og forhåbentligt kan en grøn fond gøre det økonomisk bæredygtigt for landmænd at bidrage mere på den grønne bundlinje,« siger Søren Gade, der er direktør i Landbrug og Fødevarer.