Erhvervslivet sår tvivl om EU's selvros

EU-Kommissionen uddeler et godt gammeldags skulderklap til sig selv i en gennemgang af EU's indsats for at skære ned på papirarbejdet for de europæiske virksomheder.

Foto: Scanpix. Kommissionens beregninger viser, at virksomhederne vil spare et samlet beløb på godt 17 milliarder kroner på grund af, at EU er blevet mindre bureaukratisk.
Læs mere
Fold sammen
Ifølge EU's industrikommissær, Günter Verheugen, har EU gennem de sidste fire år skabt "imponerende resultater", som giver sig udtryk i "bedre lovgivning med et minimum af byrder for virksomheder og borgerne".

"Supertankeren har skiftet kurs," fastslår Verheugen.

Hos Dansk Erhverv holder man derimod igen med skåltalerne og peger på, at der er tale om alt for små kursændringer, hvis EU's ambition om at barbere en fjerdedel af de administrative byrder væk inden 2012 skal opnås.

"Efterhånden som årene går, så nærmer vi os jo 2012, og der er lang vej igen. Byrdereduktioner bør stå forrest i en situation med kreditklemme, finansiel krise og recession på europæisk plan, og der skal derfor kul på indsatsen i hele EU," siger chefkonsulent Jonas Wilstrup, Dansk Erhverv.

Hvor lang vej, der egentlig er igen, er derimod et godt spørgsmål. Kommissionen fortæller nemlig ikke, hvor tæt man er på at nå målet om at reducere virksomhedernes papirarbejde med 25 procent. Dansk Erhverv efterspørger derfor også en mere systematisk tilgang til at måle EU's indsats på området.

Forenklet EU-lovgivning
EU-Kommissionen fremhæver derimod, at man har forenklet EU-lovgivningen ved at skrotte 7800 sider lovtekst, hvilket svarer til 10 procent af den samlede EU-lovgivning.

Samtidig viser kommissionens beregninger, at de tiltag, man har fremlagt i 2007 og 2008, vil spare de europæiske virksomheder for et samlet beløb på godt 17 milliarder kroner.

En revision af EU's momsdirektiv, som blev præsenteret onsdag, ventes at kunne spare virksomhederne for yderligere op mod 134 milliarder kroner årligt på mellemlang sigt, vurderer kommissionen.

Det nye momsdirektiv skal efter planen fjerne hindringer for elektroniske faktureringer på tværs af EU's landegrænser.

Ritzau