Erhvervslivet jubler: Farvel til iværksætterskatten

Finansloven 2011 byder på en ny vækstpakke for de små og mellemstore virksomheder, der bl.a. afskaffer den omstridte iværksætterskat. Pakken modtages positivt af brancherne.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Levetiden blev kort for den omdiskuterede iværksætterskat, der siden indførelsen ved årsskiftet har tiltrukkket sig en del opmærksomhed. Og ikke den gode af slagsen.

Med afslutningen på finanslovsforhandlingerne i går aftes (8. nov., red.) vedtog regeringen og Dansk Folkeparti en vækstpakke for de små og mellemstore virksomheder, der bl.a. afskaffer den omdiskuterede iværksætterskat.

Ifølge adm. direktør for DI – Organisation for erhvervslivet – Hans Skov Christensen, var iværksætterskatten for bred i sit sigte, og han er derfor positiv over for, at den nu rettes ind:

- Den utilsigtede virkning over for mindre og mellemstore iværksættere reduceres, og det har jeg en positiv tilgang overfor.

Læs også: Gaveregn i finansloven

Ivæksætterskatten skal ses efter i sømmene

Her rammer den forhadte iværksætterskat

En af de kritiske røster over for iværksætterskatten har været brancheorganisationen Danish Venture Capital and Equity Association (DVCA). Også her modtager administrerende direktør Jannick Nytoft budskabet positivt:

- Jeg vil godt kvittere for, at regeringen og DF anerkender, at der er et problem for dansk vækst med iværksætterskatten og ser på den i finansloven for 2011, siger han, men understreger, at branchen gerne vil se den endelige aftale teknisk, før man lader champagnen springe.

- I DVCA går vi dog efter en fuldstændig afskaffelse af den vækstfjendske iværksætterskat, så vi kan få gang i investeringerne igen i vækstvirksomheder, siger han.

Utilsigtet virkning

Iværksætterskatten betød kort fortalt, at investorer og iværksættere, der ejede mindre end ti pct. af en virksomhed, blev beskattet med ekstra 25 pct. i forhold til, hvis ejerandelen var mere end ti pct.

En ordning, der i vid udstrækning er blevet kritiseret for at afholde business angels og andre potentielle investorer fra at skyde kapital i iværksætter- og vækstvirksomheder.

En undersøgelse fra DVCA i sommer viste, at skatten ville betyde et betydeligt tab for Danmark over de næste syv år på op mod 14,5 mia kr., og at en bred vifte af investorer allerede havde undladt at investere i iværksættervirksomheder på grund af den nye skat.

Det fik politikerne på banen, og i september erkendte økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), at skatten havde haft uhensigtsmæssige konsekvenser for investeringslysten fra private investorer. Det er nu ændret i en vækstpakke, der sammen med andre initiativer skal skabe vækst til de små og mellemstore virksomheder.

- Vi synes, det er godt, at der gøres ting for at fremkalde vækst i Danmark. Det gælder på iværksætterskatten, på multimedieskatten og på en række andre områder, hvor der er initiativer, der trækker i den rigtige vej, siger Hans Skov Christensen.

Han understreger, at initiativerne iværksættes uden at belaste de offentlige finanser yderligere:

- Statens underskud må ikke blive større, og derfor er det vigtigt, at den balance, som vi forstår, er fundet, betyder, at vi kan fremkalde mere vækst uden at belaste de offentlige finanser.