Erhvervslivet investerer massivt i positiv psykologi

Coaching. Det kan lyde banalt, men det er ikke mere end godt fem år siden, man fandt ud af, at folk bliver kvikkere af at have det godt. Der bliver nu investeret millioner i at forske i såkaldt positiv psykologi, der kan gavne de danske virksomheder.

Universe Research Lab, der er et nyetableret dansk forskningscenter, støttet af blandt andre Nordea Danmark Fonden og Bitten og Mads Clausens Fond, har opslået fire ph.d.- stipendier inden for området positiv psykologi, som erhvervspsykologer vurderer vil gøre deres indtog i de danske virksomheder måske på linje med effektiviseringsværktøjet Lean. Det skriver Business.dk.

Positiv psykologi handler om at udnytte den viden, der viser, at man bliver kvikkere af at have det godt, forklarer Hans Henrik Knoop, der er forskningsdirektør i Universe Research Lab og lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

- Vi ved allerede, at man på mange måder bliver kvikkere af at have det godt, og vi forsker specifikt i, hvad det kan bruges til inden for ledelse, undervisning og innovation Det er faktisk først inden for de seneste fem til ti år, at vi er blevet klar over, at det forholder sig sådan, siger Hans Henrik Knoop til Business.dk.

- Det kan lyde meget banalt, men prøv lige at se, hvad der sker ude på arbejdspladserne. Tænk på hvor ofte, du enten ikke bliver udfordret nok eller for meget længere end godt er. En amerikansk undersøgelse viste i 2002, at mindre end 20 procent af de voksne amerikanere oplevede, at de for alvor trivedes i hverdagen, og selv om vi på mange måder stadig har det bedre her i Danmark, er stresssymptomerne ikke til at tage fejl af. Så der er meget at lære endnu, og positiv psykolog er et godt sted at kigge, siger Han Henrik Knoop.

Budget på 37 millionerUniverse Research Lab blev etableret i foråret med et budget på 37 millioner kroner over fem år, og forskningscentret skal beskæftige sig med læring, kreativitet og information, der blandt andet bygger på den positive psykologi.

Forskningscenteret på Als samarbejder både med danske virksomheder og offentlige institutioner og har i øvrigt også internationale samarbejdspartnere som Harvard University og Wharton School of Business.

Hans Henrik Knoop er også dansk leder af det internationale projekt ”The Good Work Project”, der netop tager udgangspunkt i positiv psykologi.

- Psykologi er blevet et sygdomsfikseret fag gennem det sidste halve århundrede. Det er usundt for alle, fordi folk generelt har en stor interesse for psykologi. Børn er fødte amatørpsykologer, og hele liver er vi optagede af, hvad andre mon tænker og føler. Med The Good Work project forsøger vi at skifte fokus fra det negative. Det er et forsøg på at samle den viden vi har, gøre den tilgængelig så bredt som muligt, og bidrage til, at både det, der gør livet værd at leve, og det der går galt, bliver taget alvorligt,”siger Hans Henrik Knoop.

Klik her for at læse mere på Business.dk