Erhvervslivet i 2016: Stjernestunder, skandaler og systemskifte

Årets scrapbog rummer den fæle føljeton om Skats omgang med fælleskassen, farvel til Mærsks Nils Smedegaard Andersen, Novo Nordisks Lars Rebien Sørensen og en oliemilliardær, der blev fradømt retten til at drive forretning. Den globale dagsorden blev mere protektionistisk med Brexit-folkeafstemningen og præsidentvalget i USA, mens disruption var på dagsordenen i Business-Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afskederne og afløserne

»Det bliver aldrig det samme at være i en anden virksomhed, for Mærsk er helt særlig i Danmark. Der har ikke været en dag i de seneste 15 år, hvor jeg ikke har tænkt på arbejde, først i Carlsberg og siden i Mærsk,« sagde Nils Smedegaard Andersen, der stoppede i A.P. Møller – Mærsk og blev afløst af Søren Skou.

Henrik Brandt forlod Royal Unibrew efter otte år på posten og en ottedobling af aktiekursen.

Nils Smedegaard sagde farvel til Mærsk. Fold sammen
Læs mere

Tue Mantoni stemplede ind i B&O i 2011 som vidunderdrengen, der havde gjort komet­karriere i Triumph Motorcyles. Han stemplede ud i 2016, hvor væksten stadig er udeblevet, og B&O er stadig en lidelseshistorie. Ny topchef blev Henrik Clausen, der bl.a. har en fortid i telebranchen.

ATPs topchef Carsten Stendevad stoppede for at hellige sig familien i USA. Han blev afløst af Christian Hyldahl, der tidligere har været chef for kapitalforvaltning i Nordea.

Mads Peter Zacho blev ny administrerende direktør hos rederiet J. Lauritzen, DSB-topchef og fyrede Falck-direktør Jesper T. Lok blev ny formand, mens finansdirektør Birgit Aagaard-Svendsen valgte at gå på pension.

Og ved årsskiftet overlader Novo Nordisks førstemand, Lars Rebien Sørensen, stafetten til 50-årige Lars Fruergaard Jørgensen, der ved udnævnelsen sagde, at han hellere vil overtage et job, hvor der er udfordringer, end hvor det hele kører som smurt.

Barsel-folkedomstolen

Advokat Eva Persson fik høvl af folkedom­stolen på de sociale medier, da hun fortalte, at hun kun havde holdt en uges barselsorlov med sin søn. Ukvindeligt og umoderligt, lød det. Men hun ville gøre det igen. Hun har hverken ønsket at være et skrækeksempel eller en rollemodel. Hun har villet give kvinder modet og troen på, at der er flere måder at holde barsel på. Uden at man nødvendigvis er en dårlig mor af den grund.

»Jeg ville gerne inspirere andre til at gøre det anderledes. Jeg vil gerne gøre op med den præmis, der eksisterer os kvinder imellem om, at vi ikke både kan gøre karriere og have børn. Man godt kan være en god mor, selv om man ikke har holdt traditionel barsel.«

Imens advarede Novo Nordisks topchef Lars Rebien Sørensen om, at lang barsel er en hindring for kvinders karriere:

»Hvis man tager barselsorlov i et helt år, ­kører virksomheden videre imens. Kvinder, som gør det et par gange, mens de er i 30erne, sakker desværre agterud.«

Børsnoteringerne

Lauritz.com gik på Børsen – og fik smæk. Fold sammen
Læs mere

DONG, Nets, Scandinavian Tobacco og så Lauritz.com gik på børsen. Ilde gik det især for auktionshuset, der samlet set har tabt næsten 280 mio. kr. i værdi siden børsnoteringen. Men uroen har også ulmet blandt investorerne efter noteringen af Nets. Aktien blev oversolgt, lød det.

Danske Martin’er på prestigeliste

Man skal åbenbart hedde Martin og være dansker for at få en placering på listen over de bedste marketingtænkere - »103 Genuine Marketing Thought Leaders«. Martin Lindstrøm udgav i år »Small Data«, og Martin Roll udgav i 2015 bogen »Asian Brand Strategy«.

Flænger i renommeet

Da sommeren stod for døren, var topcheferne – imagebedømmerne i Berlingske Business’ årlige imageanalyse – enige om, at Novo Nordisk havde Danmarks bedste image. Efteråret bød på kursklø og priskrig på det amerikanske diabetesmarked og skar milliarder af selskabets markedsværdi.

Et turbulent år for Lars Rebien Sørensen. Fold sammen
Læs mere

Det var en eftertænksom afgående Lars Rebien Sørensen, Berlingske Business mødte oven på et turbulent 2016, der sluttede uvant for verdens bedste CEO. Han har skabt tusindvis af arbejdspladser, forgyldt investorer og sendt milliarder ned i statskassen, men er endt på øretævernes holdeplads:

»Kunne jeg selv have gjort noget anderledes for at undgå, at de her mennesker skulle miste deres arbejde? Det må være det, man som menneske må reflektere over bagefter,« sagde topchefen.

Frihandel

Hvad der før var en drøm om frihandel og en mere åben, transparent verden, blev med 2016-folkeafstemningen i Storbritannien og præsidentvalget i USA vendt til en mere protektionistisk dagsorden. Og alt imens magtpositionerne i verden ændres, sidder vi i ­Europa og diskuterer, om vi skal fortsætte samarbejdet i EU, om euroen har en fremtid, og om de store politiske resultater, som det europæiske samarbejde de facto har leveret, skal rulles tilbage.

Føljeton: Skats skandale

Da 2015 randt ud, manglede det danske skatte­væsen ni mia. kr. Det enorme beløb var angiveligt røget direkte fra den danske statskasse ned i bedrageres lommer som et resultat af manglende kontrol med refusion af udbytteskat. I 2016 steg tallet til 12,3 mia. kr. Skat sagde farvel til skattechef Jesper Rønnow.

Da året lakkede mod enden, konstaterede statsrevisorerne, at der var en helt utilstrækkelig kontrol med udbetaling af negativ moms og muligvis tab på op imod 95 mia. kr. Der er nok at tage fat på for Skats nye chef, Merete Agergaard, for tillid kan ikke købes, kun fortjenes.

145,7 fascinerende milliarder

I 2004 var Lego tæt på kollaps, og en investeringsbank mente, at familien Kirk Kristiansen burde sælge familieklenodiet. Familiens overhoved, Kjeld Kirk Kristiansen, ville det anderledes. I stedet afleverede han taktstokken til en ny ung Lego-chef, Jørgen Vig Knudstorp. Den unge topchef har siden genrejst Lego, og da året gik på hæld, blev han arbejdende ­bestyrelsesformand for koncernen. På listen over Danmarks 100 rigeste var Lego-familiens formue alene i år vokset med hele 23 mia. kr. til 145,7 mia.kr.

Jørgen Vig Knudstorps afløser er den 60-årige indiske Bali Padda. Ved pressemødet på Radissson Blu Scandinavia Hotel i København sagde han: »Jeg kommer ikke til at blive Jørgen nummer to. Jeg kommer til at være mig selv.«

Iværksætterhelte

Iværksætterdrømme næres givetvis af driftige folk som Jesper Buch, der skabte Just-Eat og Combiservices rengøringsboss Birgit Aaby. Og Berlingske Business præsenterede en helt ny serie »SuccesKriteriet«, hvor man får indsigt i, hvordan drømme og ambitioner kan forvandles til succes. Her kan man bl.a. lytte til Anders Laustsen fra firmaet Famly, hvor han fortæller om, hvordan han fik den gode idé, og til Christian Adel Michael og hans søster Julie Kronstrøm Carton, der står bag Mate Bike, om hvordan man skaffer kapital til ideen.

Iværksættere, bl.a. Jesper Buch, har succes. Fold sammen
Læs mere

Kaptajn Haddock »disrupted«

Splitte mine bramsejl, DFDS’ kaptajn Haddock blev disrupted. Sådan satte rederiets topchef Niels Smedegaard – altså ikke ham fra Mærsk – ord på en af de helt store strategiske udfordringer, som alle danske virksomheder kæmper med i øjeblikket. Altmodisch talte han om, at det i mange år ikke havde bekommet ham, at man gik i cowboybukser på kontoret.

Knirkende erkendte rederichefen, »at sådan hang verden ikke sammen længere«. Men kursen er knivskarp: DFDS skal navigeres ind i den nye verden.

Kønskvoter

Uden kvoter, ingen kvinder i de danske og udenlandske virksomhedsbestyrelser. Så groft trak CBS-professor Marie Louise Mors og hendes amerikanske professorkollega ­Margarethe Wiersema konklusionen op i ­deres internationale undersøgelse af kvinder i erhvervsbestyrelser, hvor de havde inter­viewet­ over 60 bestyrelsesformænd – kvinder som mænd – og rekrutteringsdirektører blandt de 300 største børsnoterede selskabsbestyrelser i Norden, Europa og USA. Hun var dog ikke sikker på, at kvoter var en god idé, fordi modstanden i Danmark er for stor.

Deri er DI enig: »Kvoter er og bliver en forkert vej at gå, og det vil være brandærgerligt for kvinder, mænd og dansk selskabsledelse, hvis den positive udvikling, vi er inde i, skulle erstattes af firkantede, lovbestemte køns­andele.«

Lars Larsens tilbud til sine poder

»Jysk er også mit barn. Den skal også have sin del af arven. Og den får langt den største. Det er i fuld forståelse med mine to børn. De skal nok få, så de lever godt, det er der ingen problemer i. Men de skal acceptere, at det først og fremmest er Jysk, der skal bruge økonomien for at få os gjort worldwide,« sagde Lars Larsen og lagde magten i Jysk hos en professionel fondsbestyrelse for at fremtidssikre den virksomhed, som han stiftede for 37 år siden, og som har gjort ham til en af Danmarks rigeste.

Pengene bliver under Jysks dyne. Fold sammen
Læs mere

I øvrigt har Lars Larsen ikke respekt for dem, der flyr Danmark:

»Jeg har skabt min virksomhed i Danmark. Og jeg synes, det er noget forbandet svineri, når de, der har tjent godt, flygter ud af landet ... Jeg synes faktisk, de er halvidioter.«

Meyers øllebrød

Den kokkererende forretningsmand Claus ­Meyers nye foodhall på den ikoniske Grand Central Terminal i New York blev skamrost af New York Times, der kaldte stedet for Nirvana og var himmelfalden over øllebrøden.

»Hvordan kan en simpel skål grød være så mangfoldig? Hvordan kan den være så betagende?« spurgte avisens begejstrede anmelder.

New York er vild med Meyers øllebrød. Fold sammen
Læs mere

Året bragte også Meyer en Michelin-stjerne for hans præstationer – lige dér i Vanderbilt Hall, hvor 750.000 mennesker dagligt passerer. Og i weekenden op imod en million.

Milliardærlistens debutanter

Listen over Danmarks rigeste viste, at der var penge i fisk. Den mest velbeslåede fiskerfamilie var bornholmske Barslund Jensen, Henning Kjeldsen var Skagens rigeste fiske­skipper, og frem dukkede to grønlandske fiskemilliardærer, ejerne af Polar Seafood, Anders Brøns og Jens Salling, samt en enkelt færing Gullak Arngrimsson Madsen.

Kaare Danielsen er IT-nørden blandt de 100 rigeste. Kaare Danielsen har skabt sin forretning på jobannoncer ved at opfinde jobsøgemaskinen Jobindex.

Milliardærlistens sorte får

Nye på listen over Danmarks rigeste var to oliekøbmænd, Anders Østergaard og Jan Jacobsen, der ejer selskabet Monjasa.

Ét er rigdom, noget andet er moralen. Oliemilliardæren Jan Jacobsen blev dømt i en omfattende og systematisk svindel med levering af olie. Dommen fra retten var klar: Bøde i millionklassen, og Jan Jacobsen blev idømt fængsel i tre år og seks måneder – og må i fem år ikke være leder i en virksomhed.

Mærsks mærkbare forandring

Der var udrensning i toppen som ikke hidtil set i Danmarks største virksomhedsgruppe. Tre af Mærsk-gruppens seks direktionsmedlemmer blev ikke en del af det »nye« Mærsk. Det gjaldt finansdirektør Trond Westlie, ­Maersk Oils direktør Jakob Thomasen og APM Terminals direktør Kim Fejfer. Jakob Stausholm blev ny finansdirektør, Gretchen Watkins fik ansvaret for olien, og Morten H. Engelstoft fik ansvaret for Mærsks havne­aktiviteter. Og det øverste ansvar for A.P. Møller - Mærsk blev tildelt Søren Skou, mens Claus Hemmingsen bliver ny topchef for Energy-divisionen. Mærsk-bestyrelsen brugte hele sommeren og lidt til på at fastlægge en ny kurs for erhvervskonglomeratet, som mundede ud i, at det »gamle« A.P. Møller - Mærsk blev delt op i to selvstændige enheder – en transport­division og en energidivision.

Nykredits kundekrise

Realkreditkæmpen Nykredit oplevede kunde­storm, kritik og et skrammmet ry efter ­instituttets annoncering af en kommende børsnotering. Kritikken gjaldt stigende bidragssatser og en meget indviklet model for kompensation ved navn »kundekroner«. Kundeflugten blev dog aldrig massiv, så Nykredit vandt på markedet, men kommunikationsmæssigt ­klarede de sig elendigt.

Panama-papirerne

Små 12 millioner lækkede Panama-papirer fra Mossack Fonsecas kundekartotek vakte interesse. Kartoteket afslørede, hvad der i de flestes øjne ikke er klædelig skattespekulation. Politikere marcherede stort set op i flok og fordømte i kor.

Herhjemme endte det med, at den svenske storbank, Nordea, blev dansk hovedskurk og gav banken vederstyggelige bank i Berlingskes årlige imagemåling.

Pandoras æske

Årets guldmager i Berlingske Business Magasins Guld1000-opgørelse blev smykkefirmaet Pandora, der forøgede sin omsætning med 40 procent til 16,7 milliarder kroner – også driftsresultat og overskud nåede nye højder.

Guld1000-opgørelsen viste i øvrigt, at Danmarks største selskaber bliver sundere og sundere, men også mindre risikovillige. Overskuddene ender i selskabernes pengetanke.

Rådvild

Fornyelse er ikke altid let, det stod Dennie Enoch, teknisk direktør og medejer af Cirkus Dannebrog tindrende klart, da han sagde:

»Vi kan sagtens forny os. Vi ved bare ikke med hvad.«

Se og Hør: Thi kendes for ret

Med fem fængselsdomme og en enkelt frifindelse afsluttede byretten den langstrakte og spektakulære sag om Se og Hørs køb af kreditkortoplysninger. Ifølge Retten i Glostrup havde ugebladsredaktørerne Henrik Qvortrup og Kim Henningsen begået kriminalitet i stedet for journalistik, da de købte fortrolige oplysninger fra »tys-tys-kilden« i Nets om, hvor og hvornår kendte danskere havde svinget deres ­kreditkort.

Servicemeddelelse

Betalingsløsningen Swipp lukker i det nye år og er i stedet blevet en del af MobilePay-samarbejdet. Overlever MobilePay? Fortsættelse følger i 2017.

Søstrene Grene

»Søstrene Grene udviser helhedstænkning, hvor de agerer på forskellige digitale platforme, tager nye fortællemåder i brug for at nå forbrugeren, og så er de i gang med at genopfinde sig selv midt i processen,« lød det i ­begrundelsen, da virksomheden blev tildelt Detailhandelsprisen.

Gammeldags udseende - nye metoder. Fold sammen
Læs mere

Techmilliardærer tænker grønt

En række af verdens teknologimilliardærer med Microsoft-medstifter Bill Gates i spidsen lagde syv milliarder kroner til side i en ny fond, der skal investere i selskaber, som fjerner drivhusgasser, udvikler teknologier der bidrager til klimaforbedringer og skaber ren energi. Breakthrough Energy Ventures er navnet på den nye fond, som ud over Bill Gates tæller Facebook-stifteren Mark Zuckerberg, den ­kinesiske internetgigant Alibabas Jack Ma, Amazons topchef Jeff Bezos og LinkedIn-­stifter Reid Hoffman. Derudover tæller kredsen også rigmanden George Soros og Virgin-bagmanden Richard Branson.

Uber

App’en Uber, som man kan bruge til at bestille en køretur, blev kendt og også forkætret. I ­oktober blev en Uber-chauffør af landsretten dømt for piratkørsel, og i december fremlagde regeringen en ny lov for taxier. Næste afsnit af Uber-fortællingen kan læses i 2017.

Vagt i gevær

Novozymes topchef, Peder Holk Nielsen, har ikke haft et smertefrit år, og råvarepriserne har i særlig grad været bekymrende:

»Der skal gøres noget. Enten må råvare­priserne op igen, så det retter sig selv. Eller også bliver man simpelthen nødt til at regulere.«

Vagthunden Vestager

EU-kommissær Margrethe Vestager gik i skatte­mæssig infight med de transnationale selskaber som Apple, Google, Amazon, ­McDonald’s og Volvo. Alene Apple fik en regning på 100 mia. kr.

Og da december var ung, uddelte hun en milliardbøde til storbankerne Crédit Agricole, ­HSBC og JPMorgan Chase, der havde aftalt at låse renten, så de undgik at konkurrere med hinanden.

Den franske avis Libération vurderede, at Margrethe Vestager måske ligefrem var medicinen mod frustrationen mod globalisering og overnationale institutioner, som mange borgere i både Europa og USA nærer: For når Margrethe Vestager tager kampen op imod multinationale giganter som Apple, Google og Facebook og sikrer sig, at de både betaler skat og ikke udnytter deres dominerende position på bekostning af andre, viser det i virkeligheden netop, hvad EU kan bruges til.

Margrethe Vestager blev i øvrigt kåret som Årets Dansker 2016 af Berlingskes læsere og en dommerkomité.

Årets dille

Blev mobilspillet Pokémon Go, der skovlede penge ind til sine bagmænd, selv om det er gratis.

Årets priser

Der er power og nimbus over Lundbeck­fondens administrerende direktør, Lene Skole, der modtog bestyrelsesprisen Women’s Board Award. Hun har en ukompliceret »no nonsense«-personlighed, der gør hende respekteret og velegnet som rollemodel for fremtidens ­bestyrelsesmedlemmer og ledere.

Årets bestyrelsesformand blev den finansielle driblekonge Ole Andersen. Erhvervs­karriere var ellers ikke noget, unge Andersen overvejede. Han ville have været professionel fodboldspiller. I stedet blev business og penge hans metier. I dag som formand for Danske Bank, Chr. Hansen og den evigt kriseramte Bang & Olufsen.

Jens H. Lund blev Årets CFO på grund af sine sikre finansielle fingeraftryk på DSVs opkøb af amerikanske UTI World Wide. Et opkøb, der har gjort DSV 50 procent større og til en af de allerstørste virksomheder i C20-aktieindekset. Finansdirektøren kan i øvrigt selv køre stor lastbil med »hænger«, som en anhænger hedder på sønderjysk.

Årets stjerneskud i CFO-rækkerne blev 39-årige Jesper Sabroe, Vice President, Business Finance i Pandora.