Erhvervslivet har fundet smilet frem

Cheføkonom Steen Bocian. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konjunkturbarometrene for det danske erhvervsliv tog sig et pænt hop i oktober efter flere måneder med stilstand.

Det viser tal fra Danmarks Statistik mandag.

Og det er umiddelbart gode nyheder for erhvervslivet, vurderer flere økonomer.

»Sammenholder vi de fire indeks for erhvervstilliden til et samlet konjunkturbarometer, så er der ingen tvivl om, at dansk erhvervsliv fandt smilet frem i oktober. Det sammensatte konjunkturbarometer steg således fra 4,7 i september til 6,1 i oktober. Vi skal tilbage til oktober sidste år for at finde et tilsvarende højt indeks for erhvervslivet samlet set,« skriver Steen Bocian, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv, i en kommentar til tallene.

Og det lover godt for den økonomiske vækst i fjerde kvartal, efter at tempoet formentlig gik ned i tredje kvartal, vurderer Las Olsen, der er cheføkonom hos Danske Bank.

»Meget tyder på, at vi fik en afdæmpning af væksten i tredje kvartal oven på fire stærke kvartaler med over en halv procents vækst i hver. Men dagens tal peger på, at afmatningen i tredje kvartal var en engangsbegivenhed, og at væksten er stærkt på vej tilbage. Det skulle næsten også være mærkeligt andet - med al den fremgang vi oplever både ude omkring og blandt virksomheder og forbrugere herhjemme,« skriver han i en kommentar.

BYGGERIET KLARER SIG BEDRE END LÆNGE

Det største hop inden for de enkelte industrier kom i detailhandlen, hvor konjunkturbarometret steg fra minus 2 i september til 10 i oktober. Det skyldes både en fornuftig udviklingen i omsætningen her og nu, men også gode forventninger til fremtiden, oplyser Danmarks Statistik.

Men også inden for eksempelvis byggeriet, der er en vigtig del af økonomien, var der en væsentlig forbedring i oktober. Her steg konjunkturbarometret i oktober til minus 2 fra minus 4 måneden før.

»Minus 2 er det højeste niveau siden krisen i byggeriet så der er ingen tvivl om, at det går bedre end længe i byggeriet. Udfordringen for byggeriet er lige nu primært manglen på arbejdskraft,« skriver Steen Bocian i sin kommentar.