Erhvervslivet bakker op om Sass som ny erhvervsminister

Den socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Sass Larsen, har alle forudsætninger for at blive en succesfuld erhvervsminister, mener stribevis af topchefer. Mange venter, at SF-formand Annette Vilhelmsen vil søge mod et mere værdibåret velfærdsministerium.

I erhvervslivet hersker der en udbredt opfattelse af, at Sass Larsen er en dygtig strateg og en handlekraftig politiker. Foto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere

Siden den tidligere konservative partiformand Bendt Bendtsen i 2008 forlod posten som økonomi- og erhvervsminister, har der været godt gang i svingdøren i erhvervslivets ministerium. Fire ministre har beklædt posten efter Bendt Bendtsens afgang, og meget tyder på, at en femte erhvervsminister kan være på vej til efteråret.

Mange kilder tæt på regeringen venter nemlig, at Socialdemokraternes magtfulde gruppeformand, Henrik Sass Larsen, bliver ny erhvervsminister efter SF-formand Annette Vilhelmsen i forbindelse med en ministerrokade.

De vedvarende rygter om en forestående ministerrokade vækker begejstring i erhvervslivet. Berlingske Business har talt med en lang række direktører fra vidt forskellige brancher, og der synes at være bred enighed om, at Sass kan give Erhvervsministeriet en stærkere stemme.

»Henrik Sass Larsen vil kunne skabe mere fokus på, hvad der sker i Erhvervs- og Vækstministeriet. Derudover vil han formentlig også kunne sætte ministeriets mærkesager højere på dagsordenen internt i regeringen. Til gengæld virker det som om, dobbeltrollen som erhvervsminister og SF-formand har været svær for Annette Vilhelmsen,« siger en dansk topchef, der ønsker at være anonym.

En rokade bliver dog kun en realitet, hvis Annette Vilhelmsen vælger at søge mod et mere klassisk velfærdsministerium. Flere centrale kilder venter dog, at SF-formanden er så presset af dårlige meningsmålinger, at hun vil vælge at udskifte posten til en ministerpost i et »mere værdibåret holdningsministerium«, som en kilde udtrykker det.

Samtidig venter mange, at Socialdemokraterne er interesserede i at overtage Erhvervs- og Vækstministeriet, som partiet historisk ofte har siddet på. Hvis det sker, er Henrik Sass Larsen det mest oplagte bud til posten, lyder vurderingen.

I erhvervslivet hersker der en udbredt opfattelse af, at Sass Larsen er en dygtig strateg og en handlekraftig politiker.

»Henrik Sass Larsen er meget fremme i skoene. Han har dog ikke markeret sig så meget inden for erhvervspolitik, men mavefornemmelsen ved Henrik Sass Larsen som erhvervsminister er rimelig god,« siger en topleder, der ikke ønsker at stå frem med navn.

Vanskelig balance for Vilhelmsen

Mange erhvervsfolk har ikke nogen klar opfattelse af, hvad Annette Vilhelmsen står for som erhvervsminister. Hun har arbejdet fint videre med de mange opgaver i ministeriet, men hun har haft meget svært ved at markere sig som minister, lyder mange vurderinger.

Mens toplederne har en opfattelse af, at ministre som Bjarne Corydon (S), Margrethe Vestager (R) og Mette Frederiksen (S) er meget optaget af virksomhedernes rammevilkår, er mange mere i tvivl om, hvor de har Annette Vilhelmsen.

Flere topchefer vurderer, at hun har haft svært ved både at tale erhvervslivets sag som erhvervsminister og udfylde opgaven som SF-formand, der skal trække regeringen mod venstre.

I Danmarks Rederiforening roser vicedirektør Jan Fritz Hansen dog Annette Vilhelmsen for at have »arbejdet rigtig godt videre med de mange tiltag, der blev sat i gang under Ole Sohn«.

»Vi efterlyser ikke en ny erhvervsminister, men hvis det skulle komme dertil, tror jeg, at Sass vil kunne blive en stærk minister. Det er vigtigt, at det er en person med en stor indflydelse internt i regeringen, der sidder på posten, og der er vist ingen tvivl om, at Sass står stærkt hos Socialdemokraterne,« siger Jan Fritz Hansen.

Han fastslår, at det generelt er i erhvervs-livets interesse, at der bliver skiftet mindre ud på posten.

»Vi vil gerne have kontinuitet, og vi kigger på resultaterne på den lange bane,« siger han.

Bred vifte af opgaver

Uanset om Annette Vilhelmsen fortsætter som erhvervsminister eller ej, venter der en bred vifte af opgaver i ministeriet det kommende år. Virksomhederne efterspørger blandt andet flere tiltag for at løsne kreditklemmen, der fortsat er et problem for især mange mindre virksomheder.

Derudover skal erhvervsministeren sikre, at en lang række initiativer for at skabe mere konkurrence føres ud i livet. Regeringen lancerede en konkurrencepakke sidste efterår, men mange initiativer skal først konkretiseres i det nye folketingsår.

Dertil kommer det forsatte arbejde med at lave vækstplaner inden for en række af de brancher, der defineres som Danmarks styrkepositioner. Vækstplanerne skal laves på baggrund af udspil fra regeringens otte vækstteam, og regeringen mangler at fremlægge fire planer.

Henrik Sass Larsen var favorit til at blive finansminister, da vælgerne stemte Helle Thorning-Schmidt (S) ind i statsministeriet i september 2011.

Han måtte dog kort efter valget meddele, at han ikke stod til rådighed som minister, da han ikke kunne blive sikkerhedsgodkendt af PET.

For lidt over et år siden gjorde Henrik Sass Larsen politisk comeback som ny gruppeformand for Socialdemokraterne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Henrik Sass Larsen, og ingen af de store erhvervsorganisationer har ønsket at medvirke i artiklen.