Erhvervsliv og regering på kollisionskurs

Topcheferne i danske virksomheder og VK-regeringen er stærkt uenige om dybden af den økonomiske krise og hvordan den skal tackles.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver dagbaldet Børsen.

En ny konjunkturundersøgelse, som Greens Analyseinstitut har foretaget for avisen blandt topcheferne i 952 af Danmarks største virksomheder, viser, at over otte ud af ti danske topchefer stadig efterlyser en vækstplan, selvom regeringen allerede har gennemført en række større og mindre pakker for at sætte gang i økonomien.

En tilsvarende andel af landets topledere mener, at en vækstpakke skal gennemføres allerede i år, fremgår det af konjunkturundersøgelsen, som tegner det hidtil mest dystre billede af forventningerne til fremtiden blandt landets topchefer.

En af de topchefer, som er kritisk over for regeringens håndtering af krisen, er adm. direktør Gitte Elling fra vikar- og rekrutteringsvirksomheden Adecco.

»Der er gået urimelig lang tid, inden Christiansborg reagerede. Vi er kommet for sent i gang, og selvom det er positivt, at noget er sat i gang, så undrer det, at regeringen venter med at sætte skattepakken i gang indtil 1. januar næste år,« siger Gitte Elling til Børsen og peger på, at der er behov for at vende den negative psykologi blandt virksomheder og forbrugere.

»Virksomhederne sidder med tilbageholdt åndedræt,« siger hun.

Kravet om, at Fogh-regeringen fortsætter kampen mod krisen, underbygges af Greens Konjunkturindikator for første kvartal, som viser, at væksten er fortsat med at dykke markant ind i 2009.

I fjerde kvartal sidste år pegede Greens Konjunkturindikator på et fald i BNP på 4,5 pct. og var dermed tæt på at forudsige den faktiske vækst på minus 3,9 pct. sammenlignet med året før.

Den nye konjunkturundersøgelse peger på, at den samlede produktion vil falde med 5,8 pct. i 1. kvartal sammenlignet med året før og sår dermed alvorlig tvivl, om Nationalbanken får ret i sin optimistiske forudsigelse om, at Danmark slipper med et fald i BNP på godt 1 pct. set over hele 2009.

DIs adm. direktør Hans Skov Christensen er enig i regeringens beslutning om at se tiden an her og nu, inden der igangsættes nye vækstinitiativer. Imidlertid sender DI et klart signal til regeringen om at fremrykke så meget aktivitet så muligt og at have et skarpt blik på alle de økonomiske nøgletal.