Erhvervsgiganter går sammen efter syvdobling af energiregning: Sådan kan regeringen hjælpe

Statsministeriet har indkaldt til pressemøde om de stigende energipriser. Dansk Erhverv og Dansk Industri, DI, er gået sammen om et forslag til, hvordan en energipakke til virksomhederne kan se ud.

Statsministeriet har indkaldt til pressemøde om de stigende energipriser. Både Dansk Industri og Dansk Erhverv understreger, at der er brug for en energipakke til virksomhederne. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det haster med en energipakke til de danske virksomheder, så de kan klare de kraftigt stigende priser på energi. Derfor kommer Dansk Erhverv og Dansk Industri, DI, nu med en opfordring til statsminister Mette Frederiksen (S) og den øvrige regering

Det sker op til pressemødet i Statsministeriet lige over middag om de stigende energipriser. På nuværende tidspunkt vides det ikke, hvad regeringen kommer med, men Dansk Erhverv og Dansk Industri, DI, er gået sammen om et forslag til en energipakke, der indeholder tre spor:

  • Mange virksomheder har store likviditetsudfordringer med de voldsomme energiregninger. Derfor foreslår de en likviditetsordning, hvor man for eksempel kunne se på en udskydelse af momsbetalingen, skatter eller afgifter eller udskydelse af dele af elregningen.
  • Vi skal grønt igennem krisen, så der skal være fokus på grønne investeringer. Organisationerne er derfor også lune på nye fradrag, så virksomhederne får et større investeringsvindue til grønne initiativer. I erhvervspuljen, som fulgte med klimaaftalen  25. juni, er der øremærket fire milliarder kroner til grønne initiativer. De penge skal efter planen ud efter nytår. Det giver god mening, at fremrykke den pulje til november eller tidligere.
  • Der er behov for at gennemgå alle offentlige kontrakter med private leverandører, så de kan blive justeret i forhold til de stigende energipriser og inflationen.

Knækker halsen

Markedschef i Dansk Erhverv Ulrik Bang fremhæver, at regeringen skal tage fat på nogle af de elementer fra de kompensationsordningerne, som vi kender fra coronakrisen.

»Danske virksomheder står i en akut energikrise med voldsomt stigende el- og gaspriser. Virksomhederne står med en syvdobling af deres regninger. Vi hører, at virksomhederne er ekstremt pressede på likviditet,« siger Ulrich Bang.

»Der er mange virksomheder, der risikerer at  knække halsen på grund af manglende likviditet. En udskydelse af betalingen af momsen, skatter eller afgifter er i virkeligheden bare at dele regningen op i flere dele,« siger Ulrich Bang.

Samme melding lyder fra DI.

»Energiregningerne er eksploderet for danske virksomheder. Vi konstaterer også, at der er virksomheder i Danmark, der er truet af lukning. Vi er nødt til at finde ud af, hvad vi kan gøre med den likviditetsudfordring, virksomhederne har,« siger branchedirektør i Dansk Industri, DI, Troels Ranis.

»Der er brug for at komme med nogle svar på problemerne lige her og nu. Men derudover er der også brug for, at der fortsat er fokus på de grønne investeringer. Vi foreslår at lægge de nuværende bureaukratiske puljer sammen,« siger Troels Ranis

»Der kan også være brug for et investeringsvindue med et fradrag. Krisen slutter ikke om en måned eller ti. Den vil også være der i 2023,« siger Troels Ranis.