Erhvervsbosser glæder sig over genåbningsplan: »Den forudsigelighed har erhvervslivet og danskerne brug for«

De store erhvervsorganisationer glæder sig over, at regeringen og et bredt politisk flertal nu endelig er blevet enige om en aftale om genåbningen af Danmark. Genåbningen måtte dog gerne have forløbet hurtigere, ligesom SMVdanmark opfordrer regeringen til at udvide de nuværende kompensationsordninger.

»Det er meget positivt med en bred politisk aftale om genåbning … Den forudsigelighed har erhvervslivet og danskerne brug for,« siger Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, der dog havde håbet på en større genåbning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er ikke en perfekt plan, og der måtte gerne have været lagt op til en endnu hurtigere genåbning af Danmark, men overordnet set er det godt, at danskerne og landets virksomheder nu har fået en række konkrete datoer at forholde sig til.

Sådan lyder reaktionen fra flere af landets erhvervsorganisationer, efter at regeringen og bredt politisk flertal sent mandag aften blev enige om en genåbningsplan.

»Vi har længe efterspurgt en plan, der kan skabe noget forudsigelighed, så man som forretning kan planlægge sin fremtid. Det har vi fået med den her genåbningsplan, så vi er rigtig positivt stemte,« siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør hos Dansk Industri (DI).

»Genåbningsplanen er måske lidt til den forsigtige side, men det ændrer ikke på, at det er positivt, at vi nu har fået en plan,« tilføjer han.

Emil Fannikke Kiær glæder sig især over, at den nye plan baner vej for en noget nær fuld genåbning, når alle over 50 år er vaccineret. Samtidig er det positivt, at alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige står bag den nye aftale, der blandt andet betyder, at frisører og andre liberale erhverv kan begynde at lukke kunder ind 6. april.

Hjælpepakker forlænges

Nogenlunde samme vurdering har Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør i Dansk Erhverv.

»Det er meget positivt med en bred politisk aftale om genåbning. Det er godt med en langsigtet og konkret plan for genåbningen. Den forudsigelighed har erhvervslivet og danskerne brug for,« siger han og fortsætter:

»Vi havde dog ønsket, at man havde turdet gå lidt længere hurtigere – blandt andet havde vi gerne set, at storcentre, restauranter med videre havde fået lov at åbne allerede nu eller lige efter påske, da alt for mange erhvervsdrivende taber penge hver eneste dag, selvom de modtager kompensation.«

Som en del af aftalen om genåbningen af Danmark er der enighed om at forlænge de nuværende hjælpepakker, så de gælder frem til 30. juni. Dette vil regeringen indkalde aftalepartierne og arbejdsmarkedets parter om forhandling til, fremgår det af den nye genåbningsaftale.

Hos organisationen for små og mellemstore virksomheder – SMVdanmark – advarer administrerende direktør Jakob Brandt dog imod, at man bare forlænger de nuværende kompensationsordninger, der kun giver virksomhederne delvis kompensation for løn til hjemsendte medarbejdere.

»De hjælpepakker, der er nu, er designet og aftalt i en situation, da krisen var helt ny, og virksomhederne havde en vis økonomisk ballast. Nu har krisen varet i et år, og der er ude i virksomhederne simpelthen ikke længere økonomi til, at man selv står tilbage med 25 procent af regningen for, at medarbejdere er sendt hjem på lønkompensation,« siger Jakob Brandt med henvisning til, at den nuværende kompensation udgør 75 procent af lønudgiften til hjemsendte funktionærer, mens den udgør 90 procent af lønnen til ansatte, der ikke er ansat på funktionærvilkår.

SMVdanmark: Samfundet bør betale den fulde regning

Jakob Brandt mener, at genåbningen nu bør foregå efter et »åbn-eller-betal princip«, hvor virksomhederne får fuld kompensation, hvis de ikke får lov til at åbne.

»Vores udgangspunkt er, at alt bør være åbnet, og at politikerne må argumentere for, hvad der er for farligt at åbne op. Man kunne eksempelvis have valgt at lade stormagasinerne åbne nu, men i stedet har man valgt at sende børnene i skole. Det kan der være gode politiske årsager til. Trivsel er svært at købe for penge, men vores medlemmers problemer er derimod af økonomisk karakter,« siger Jakob Brandt og fortsætter:

»Man kunne faktisk godt betale sig fra de problemer, som vores medlemmer har. Det er derfor, vi siger, at enten skal de have lov til at åbne, så man kan tjene de penge, man nu kan, eller så skal samfundet betale den fulde regning, hvis politikerne insisterer på, at man fortsat skal holde lukket af hensyn til samfundet.«

Nu kan de liberale erhverv åbne efter påske. Derefter følger blandt andet restauranter. Går det nu ikke så hurtigt med genåbningen, at det snart ikke er relevant med yderligere kompensation?

»Den argumentation har vi hørt siden 3. januar. Da der blev lukket ned i december, fik butiksejerne at vide, at de skulle lade være med at fyre deres medarbejdere, for der ville blive åbnet 3. januar. Og siden da er nedlukningen blevet forlænget hver anden eller tredje uge. Med den plan, der ligger nu, er der også stadig erhverv, som ser i en nedlukning, der varer halvanden måned endnu,« siger Jakob Brandt.