Er markedets mest magtfulde kvinde færdig efter Trump-valget?

USAs kommende præsident, Donald Trump, har tidligere angrebet Den Amerikanske Centralbanks chef, Janet Yellen, for at være politisk, og i USA har man længe spekuleret i, om et valg af Trump ville blive et exit for Yellen. To danske økonomer tror dog, at Yellen bliver.

Janet Yellen har flere gange været mål for kritikmaskinen Donald Trump. Danske økonomer tror dog, at Yellen bliver på posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: DESK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er noget nært uhørt, at en amerikansk præsidentkandidat anklager centralbanken for at være politisk, men Donald Trump har aldrig været den konventionelle kandidat. Ikke desto mindre var reaktionen i flere amerikanske medier skarp, da Donald Trump først udtalte, at Janet Yellen skulle skamme sig over at holde renterne lave, og at hun var politisk motiveret.

»Vi har en centralbank, som gør politiske ting... centralbanken opfører sig mere politisk end Hillary Clinton,« lød det fra Trump under en af de tre præsidentdebatter.

Sidenhen har flere økonomer i USA spekuleret i, om Janet Yellen ville se sig nødsaget til at træde tilbage, hvis Donald Trump blev valgt. Sidstnævnte skete som bekendt i dag, så nu er spørgsmålet så, om Yellen tager sit gode tøj og går. Nej, lyder det fra to danske økonomer: Janet Yellen bliver formentlig på sin post.

»Janet Yellen er åbent spørgsmål, og det kan ikke udelukkes, at hun træder tilbage, men som det er nu, tror jeg det ikke. Donald Trump har været ude med riven i forhold til FED og Yellen som person, han har anklaget hende for at være i lommen på Obama og kaldt hende indkompetent, men han har også kaldt hende kompetent,« siger Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven: »Jeg tror, det er mere sansynligt, at hun siger: Jeg laver mit arbejde, og så laver du dit. Det ville være et bedre signal for FED-uafhængighed, at hun bliver siddende, og det, tror jeg, vil veje tungere i hendes optik.«

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Signe Roed-Frederiksen, er enig.

»Hvis ikke Janet Yellen skulle fortsætte, så skulle det være et aktivt valg for hende, at hun ikke ønsker at fortsætte under en præsident, som har været kritisk over for hende. Jeg tror, hun vil prøve at se bort fra politiske udmeldinger, så jeg tror, hun vil blive siddende indtil 2018, hvor hendes periode som FED-chef er ovre,« siger Signe Roed-Frederiksen.

Usikkerhed om renteforhøjelse

Janet Yellen har også en del arbejde at se til på posten som centralbankschef. Finansmarkederne har længe ventet på en renteforhøjelse fra FED, som måske allerede kommer til december, når centralbanken holder sit næste møde. Valget af Donald Trump som præsident kan dog sætte en kæp i hjulet på det, hvis markedsuroen tager til oven på Trumps sejr. Men lige nu ser det tilforladeligt ud, vurderer Signe Roed-Frederiksen.

»Hvis der er markedsuro, så har FED ikke lyst til at bære brænde på bålet. Vi har måske nok set udsving i markedet, men umiddelbart er tingene faldet til ro, så som tingene ser ud nu, så vurderer jeg, at der er en fin sandsynlighed for, at FED vil se gennem fingre med valget og hæve renten,« siger hun.

Lige efter annonceringen af, at Donald Trump bliver præsident i USA, faldt en række markeder ganske hårdt, men investorerne har åbenbart taget et par dybe indåndinger, for de fleste verdensmarkeder ser pæne ud nogle timer efter Trumps valg. Og ifølge Jacob Graven skal panikken genindtræffe, før rateforhøjelsen kommer i fare:

»Hvis aktiemarkederne falder kraftigt hen mod rentemøderne, og panikken fra i morges genoptages med store aktiekursfald hele vejen rundt, så hæver de ikke renten. Men det vil kræve aktiekursfald på 10-15 pct., før de siger, at situationen er ændret.«