Er finansdrengene ved at ødelægge verden?

Store solide europæiske industriselskaber er de seneste måneder blevet sendt ned i hullet af aktørerne på aktiemarkedet, og virksomhederne ser til med stigende undren.

Fra Occupy Wall Street-demonstrationerne i New York Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO MUNOZ

Niels Jensen, partner i engelske Absolute Return Partners, reflekterer i sit seneste månedsbrev ”The Absolute Return Letter” over dette fænomen, og formidler følgende budskab fra en stribe globale tyske industrivirksomheder: ”What’s wrong with you finance guys? Are you trying to destroy the world?”

Frustrationen er tydelig, når det gælder oplevelsen i de enkelte erhvervsvirksomheder, og det, de oplever, de finansielle markeder afspejler.

Enorm pessimisme

Niels Jensen erkender, at den europæiske økonomi de kommende år står foran et vanskeligt markedsmiljø, men han anser det billede internationale investorer tegner, som enormt pessimistisk.

Han henviser til de seneste resultater fra Bloombergs kvartalsvise globale investor survey for Europa. Den viser bl.a. at 88 pct. af de professionelle investorer forventer yderligere tilbagefald i europæisk økonomi og halvdelen tror Eurozonen vil kollapse, dog tror kun 8 pct. det vil ske inden for et år.

Europæisk kontra global økonomi

Niels Jensen argumenterer for at de store globale virksomheder i Europa fortsat vil blive begunstiget af solid økonomisk vækst i Asien (og måske USA, red). Han undres således over, at de finansielle aktører ikke kan skelne mellem hvad der sker i europæisk økonomi og den globale økonomi.

Niels Jensen bedømmer, at de globale aktiemarkeder ud fra en langsigtet vurdering af p/e-værdier er historisk billige. Endvidere vurderer han, at markederne allerede har diskonteret et græsk default. Det samme er tilfældet med en recession i Europa indenfor det næste år.

Tilmeld dig gratis nyhedsmail fra Økonomisk Ugebrev