Er du klar til skattechokket for 2016?

Fra og med tirsdag kan du hos skat tjekke, hvor meget du skal betale i skat og har af fradrag til næste år.

Fra i morgen, tirsdag, vil der uden tvivl være flere besøgende på Skat.dk end normalt. Her åbnes nemlig for adgangen til forskudsopgørelsen for 2016, hvor det fremgår, hvor høj ens trækprocent og fradrag bliver til næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra i morgen vil der uden tvivl være flere besøgende på Skat.dk end normalt. Her åbnes nemlig for adgangen til forskudsopgørelsen for 2016, hvor det fremgår, hvor høj ens trækprocent og fradrag bliver til næste år.

»Selv om de fleste indberetninger til Skat i dag er automatiseret, er der alligevel god grund til at tjekke, om forskudsopgørelsen stemmer. Det gælder især, hvis der er sket større ændringer i ens økonomi på grund af jobskifte, optagelse af større lån, ægteskab eller skilsmisse. Så er det en ekstra god ide at gå forskudsopgørelsen nøje igennem,« siger skatteekspert i Deloitte Doris Erlandsen.

På trods af at de fleste indberetninger til Skat i dag sker automatisk, er der stadig fradrag, der skal indberettes manuelt.

»Befordringsfradrag, børnebidrag, ægtefællebidrag og rejsefradrag er blot nogle af de fradrag, man selv skal indberette. Jo mere præcist de fremgår på forskudsopgørelsen, des større sandsynlighed er der for, at man betaler den rigtige skat i løbet af året og dermed slipper for at oparbejde en skattegæld eller låne penge til Skat,« siger Doris Erlandsen.

Samtidig kan forskudsopgørelsen også være en god anledning til at give sin økonomi et større eftersyn, mener Doris Erlandsen.

»For eksempel bør man mindst en gang om året sætte sig ned og vurdere, om man sparer nok op til sin alderdom. De forskellige pensionsopsparinger giver nemlig mulighed for fradrag. Så hvis man synes, at ens skatteprocent er for høj, og man samtidig har råd til at spare op, er her en mulighed, som kan være fordelagtig.«

Endelig kan man også se på, om man kan ændre på sin lønpakke hos sin arbejdsgiver.

Mange arbejdspladser tilbyder forskellige personalegoder gennem en såkaldt bruttolønsordning, hvor beløbet bliver trukket, inden der er betalt skat. Det kan for eksempel være fri telefon, bus- og togkort, sundhedsydelser eller forskellige uddannelsestilbud. Også her er der muligheder for at optimere skatten, vurderer Doris Erlandsen.