Er Danmark på vej mod japanske tilstande?

Japan gik på få år fra at have en imponerende vækst til stort set at stå stille. Det skyldes blandt andet en aldrende befolkning, som også ses herhjemme. Så i værste fald risikerer Danmark at blive smittet af den farlige japanske syge, der kan føre til stilstand i årtier.

Japans økonomi er tynget af, at andelen af ældre er markant stigende. Det øger presset på den yngre generation, der må løbe stærkere for at holde væksten i gang. Foto: Toru Yamanaka/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Japansk syge. Det er blevet lidt af en skræk. Ikke bare herhjemme, men over det meste af Europa, hvor mange frygter, at den japanske syge måske vil smitte. Det er årtiers endda meget høje vækst i Japan, som pludselig blev afløst af en langvarig periode med stagnation, der frygtes.

Det er lige siden 1990, altså i hele 25 år, at den japanske syge har hærget. Det har tilmed ikke hjulpet Japan med en meget ekspansiv finanspolitik. Det har tværtimod efterladt landet med en gigantisk offentlig gæld, der er på mere end 200 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

I perioden fra 1970 til 1990 var den økonomiske vækst over fem procent i snit om året i Japan. Fra 1990 til 2010 har snittet ligget på under én procent om året. Spørgsmålet er så, om dette dramatiske omslag nu er ved at ramme Danmark og andre lande i Europa.

Det forsøger analysechef Otto Brøns Petersen fra tænketanken Cepos at komme med svar på i et nyt notat.

Konklusionen er, at det næppe vil gå helt så galt herhjemme, og at vi kan gøre meget for at udgå udviklingen. Men der er en reel fare for, at vi ender i samme fælde som Japan.

Omslaget i japansk økonomi skyldes således en meget kraftig aldring af befolkningen. Fra 1970 til 1990 steg befolkningen i Japan mellem 15 og 64 år med én procent om året. Denne stigning ophørte fra 1990 til 2000, og siden 2000 er arbejdsstyrken faldet. Faldet er tilmed accelereret, og der er udsigt til en årlig reduktion på én procent frem mod 2040.

Demografien er altså gået fra at bidrage positivt til den årlige økonomiske vækst før 1990 til nu at trække en procentpoint ud af den årlige økonomiske vækst. Men på samme tid er væksten i den japanske produktivitet også faldet betydeligt. Fra 1970 til 1990 steg produktionen pr. arbejdstime med godt fem procent om året, men siden 1990 er den faldet med 1,5 til 2,0 procent om året. Det skyldes især, at den imponerende vækst i Japan efter krigen var drevet af indhentning af Vesten og især USA. Derimod har Japan haft svært ved at klare sig som teknologisk førende nation.

De demografiske ændringer i Danmark er ikke helt så ekstreme som i Japan. De er også sat ind senere. Men de følger samme mønster. Fra 1970 til 1990 steg antallet af 15- til 64-årige i Danmark med 0,5 procent om året. I 00erne var væksten under 0,2 procent, og nu er vi på vej mod en periode med flere ældre og færre i de erhvervsaktive aldre.

Omslaget i produktiviteten har ikke været så pludselig i Danmark som i Japan, men har reelt været af samme størrelse. Dertil kommer, at væksten i produktiviteten i Danmark har været under det japanske niveau både i den japanske glansperiode frem til 1990, og efter at stagnationen satte ind.

»I den forstand er vi allerede ramt af det japanske problem. Man kan måske endda rettere sige, at Japan lider under et dansk problem. Produktiviteten pr. arbejdstime i Danmark er vokset med mindre end én procent om året siden 00erne. Den samme vækst i Japan har været på 1,5 procent i samme periode,« siger Otte Brøns Petersen.

Den aldrende befolkning vil også give et negativt bidrag til den økonomiske vækst fremover.

»Derfor er det vigtigt at få øget udbuddet af arbejdskraft på andre måder. Så der er brug for at gøre op med den dominerende tendens siden 1970 til faldende arbejdstid og faldende beskæftigelsesfrekvens,« siger Otto Brøns Petersen.

Han tilføjer, at de gennemførte stramninger af indkomstoverførslerne og de lidt lavere marginalskatter vil yde et bidrag, ligesom den aftalte stigning af folkepensionsalderen vil gøre det fra 2019.

»Men der skal mere til, hvis vi skal undgå den japanske syge,« vurderer Otte Brøns Petersen.