»Enorm tilbagegang i europæisk økonomi« – men ingen negativ overraskelse

Den økonomiske aktivitet i euroområdet, BNP, faldt med 3,8 procent i første kvartal. Det er et stort fald, men ikke værre end frygtet, fremhæver to økonomer.

Europæisk økonomi er hårdt ramt af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Friedemann Vogel/EPA/Ritzau Scanpix

Coronakrisen har gjort et stort indhug i den økonomiske aktivitet i euroområdet.

I årets første kvartal skrumpede euroområdets bruttonationalprodukt (BNP) med 3,8 procent sammenlignet med kvartalet før. Det viser nye tal fra Eurostat.

Økonom i Arbejdernes Landsbank Anders Christian Overvad betegner de nye BNP-tal som »dyster læsning«.

»Der er tale om en enorm tilbagegang i europæisk økonomi, som er kommet med voldsom fart,« siger Anders Christian Overvad.

Han fremhæver dog, at udviklingen er på linje med forventningerne og derfor ikke kommer som en negativ overraskelse.

»Set i lyset af, at flere eurozonelande i dag var ude med skuffende BNP-tal, er det et lyspunkt, at tallene ikke blev mere negative,« siger Anders Christian Overvad.

Samme vurdering har Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Bie. Han fremhæver ligeledes, at vi nu begynder at få et mere nuanceret billede af, hvordan coronakrisen påvirker europæisk økonomi.

»Nu vælter alle de dårlige nøgletal ind fra Europa, og vi får for alvor dokumenteret, hvor hårdt coronakrisen har ramt. Men der begynder også at være flere nuancer i tallene,« siger Ulrik Bie og fortsætter:

»Tyskland ser ud til at være sluppet lettere gennem nedlukningen takket være Kurzarbeit-ordningen. Franske forbrugere er ikke så deprimerede som andre. Når vi nu langsomt åbner igen, er det nok i disse to lande, at vi skal lede efter positive overraskelser.«

Tre gange værre end i USA

De nye tal for væksten i euroområdet kommer, efter at der i går kom tilsvarende tal fra USA.

Her skrumpede væksten med 1,2 procent, og den europæiske økonomi er dermed skrumpet tre gange mere end den amerikanske i første kvartal.

»Det afspejler, at man i Europa var hurtigere til at lukke økonomien ned end i USA,« siger cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen.