Energipriserne springer efter russisk varsel om ny gaslukning: »Det er endnu en eskalering af gaskrigen«

Kort efter den voldsomme udvikling i Østersøen om sabotage på Nord Stream-rørledningerne varsler det russiske energiselskab Gazprom, at gasleverancerne til Europa gennem Ukraine kan blive lukket ned. Priserne på gas og el stiger igen.

Russiske Gazprom har ifølge Bloomberg varslet, at gasleverancerne gennem Ukraine også kan blive lukket. Grafik: Kenneth Holm-Dahlin Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag blev energiinfrastrukturens skrøbelige væsen endnu mere tydelig.

Gasledningerne Nord Stream 1 og 2, der normalt transporterer naturgas fra Rusland til Europa gennem Østersøen, blev ifølge europæiske myndigheder udsat for bevidst sabotage tæt på dansk farvand ud for Bornholm.

Leverancerne var dog sat i bero, men Europa modtager stadig russisk gas fra en rørledning gennem Ukraine – og nu er også den under pres.

Det skriver Bloomberg, der citerer det russiske statsejede energiselskab Gazprom for tirsdag at have advaret om en mulig lukning på grund af en juridisk strid med det ukrainske energiselskab Naftogaz.

»Det er endnu en eskalering af gaskrigen mellem Europa og Rusland,« siger Kristian Rune Poulsen, konsulent hos Green Power Denmark, erhvervsorganisation for den danske energisektor.

Stopper tendensen?

I kølvandet på de saboterede rørledninger i Østersøen sprang de europæiske gaspriser med syv procent tirsdag. Onsdag lå prisstigningerne klokken 15 på lidt over otte procent yderligere.

Det ukrainske statsejede energiselskab Naftogaz vil ifølge Reuters åbne en voldgiftssag mod Gazprom over den varslede lukning. Arkivfoto: Gleb Garanich/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det er alt i alt ikke voldsomme prisstigninger, men det handler ifølge Kristian Rune Poulsen blandt andet om, at markedet i et stykke tid har været forberedt på en situation med lidt eller ingen russisk gas.

»Gassen gennem Ukraine svarer til omkring fire procent af Europas gasforbrug. Og i lyset af udviklingen henover sommeren tror jeg, at mange er forberedt på det her,« siger han.

Han forklarer, at markedet har det med at reagere kraftigere på udmeldingerne end de deciderede leverancestop. Af samme grund tror han heller ikke, at der kommer til at være voldsomme prisstigninger, hvis der lukkes for gassen gennem Ukraine.

»Men det sker i en måned, hvor der har været en faldende tendens i priserne, siden de toppede i august. Spørgsmålet er, om den seneste udvikling stopper den tendens,« tilføjer han.

Syv kroner pr. time

Udover stigninger i gasprisen tager elprisen også et nøk opad onsdag. For når der er brug for gas til at producere den sidste kilowatt-time strøm, er det gasprisen, der dikterer elprisen.

Ifølge Nordpool rammer den danske spotpris 4,76 kroner pr. kilowatt-time mellem klokken 19 og 20, men det er renset for moms, transport, skatter og afgifter, hvorfor bruttoprisen ventes at passere syv kroner pr. kilowatt-time i tidsrummet.

Inden Nord Stream 1 lukkede, flød der kun omkring 20 procent af den normale kapacitet igennem – i omegnen af 30-40 millioner kubikmeter gas dagligt.

Det er cirka samme mængde russisk gas, som ifølge Gazprom løb gennem Ukraine til Europa i begyndelsen af måneden.

Lukkes Ukraine-ledningen, vil den eneste gas, Europa får fra Rusland, være den, der løber gennem den tyrkiske TurkStream-ledning, forklarer Kristian Rune Poulsen og siger, at det cirka svarer til samme mængde gas, der i skrivende stund stadig løber gennem Ukraine.

Tirsdag kom det frem, at i alt tre lækager på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2, der transporterer naturgas fra Rusland til Tyskland, er opstået ved bevidste handlinger. Lækagerne får gas til at strømme ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Forsvaret/AFP/Ritzau Scanpix.