Energiministeren sætter strøm til varmen

Tre længe ventede afgiftsanalyser vil udgøre startskuddet til en elektrificering af varmesektoren, mens elbilerne i første omgang får lov at blive i garagen.

Foto: Sophia Juliane Lydolph

Sæt strøm til din bil og sæt strøm til din bolig. Et nybrud i dansk energipolitik er under opsejling, hvor der i højere grad skal være fokus på, hvordan vi forbruger al den grønne strøm, som vindmøller i perioder producerer til overflod.

Her er elektrificering af varmesektoren i form af varmepumper og af transportsektoren i form af elbiler to af de bedst kendte muligheder. Men konkurrencedygtigheden hæmmes af de høje danske afgifter på el, og det skal der gøres noget ved, mener energi-, forsynings, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. I første omgang dog kun for varmepumperne.

»Vi lægger an med varmepumper, hvor vi meget snart kommer med konkrete initiativer for, hvordan vi kan bruge mere el i varmeforsyningen,« siger Lars Chr. Lilleholt.

»Der er et kæmpe potentiale, og jeg ser varmepumper som en løsning for varmeværkerne, men også for de små samfund, hvor der ikke er kollektiv varmeforsyning,« siger ministeren.

Han lover, at de sidste tre dele af den stærkt forsinkede afgiftsanalyse vil komme dels inden jul og dels først i det nye år.

Der er allerede differentierede afgifter på el, men det er endnu for tidligt at tale om, hvordan eventuelle afgiftslettelser skal udformes, fortæller Lars Chr. Lilleholt, der dog ikke har megen fidus til at fremme brugen af varmepumper gennem en direkte støtteordning.

»Jeg synes ikke, at tilskudsvejen er gunstig. Men nu vil jeg først og fremmest tage en diskussion med partnerne i regeringen om det,« siger ministeren.

Hvor ministeren vil gøre sit til at få flere varmepumper i sving, så ser det anderledes ud med elbilerne.

»Udfordringen ved elbiler er, at de er relativt dyre. Danmark har ingen elbilproduktion, og derfor har vi ikke de store muligheder for at påvirke teknologiudviklingen. Vi har mulighed for at påvirke vindenergien, for der har vi nogle kompetencer, så jeg er mere optaget af at tage fat på de muligheder, vi har, og hvor vi samtidig er et udstillingsvindue for omverden,« siger Lars Chr. Lilleholt.