Energiagentur: Overproduktionen af olie vil nærmest ophøre efter sommer

De globale oliemarkeder rykker tættere på en balance mellem udbud og efterspørgsel i andet halvår af 2016.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer Det Internationale Energiagentur (IEA), hvilket fremgår det af en markedsrapport for april, som agenturet har offentliggjort torsdag.

IEA venter, at den globale overproduktion vil aftage med 200.000 tønder olie om dagen i årets sidste seks måneder fra en produktion på 1,5 mio. tønder dagligt i årets første halvdel.

Produktionen uden for oliekartellet Opec, der repræsenterer verdens største olieproducerende lande, vil ifølge IEA se det største fald siden 1992, idet det amerikanske boom i produktionen af skiferolie er faldende.

- Der er tegn på, at det længe ventede fald i produktionen af let, tæt olie i USA er begyndt at tage fart, skriver IEA i rapporten.

Overproduktionen dæmpes samtidig af, at Irans produktion af olie kun er langsomt tiltagende, idet der fortsat er finansielle restriktioner mod landets eksport, selv om en lang række internationale sanktioner fornyeligt er blevet ophævet.

Prisen på olie var ellers faldet til det laveste niveau i 12 år i januar på baggrund af en voldsom overproduktion.

I mellemtiden er olieprisen steget med omkring 30 pct. de seneste to måneder, samtidig med at Opec-landene og Rusland har indledt en dialog om at begrænse produktionen af råolie. De samtaler ventes at kulminere på et møde i Doha, Qatar, som indledes på søndag.