En økonomisk vismand der forsker i lynnedslag

Det er sjældent, at folk finder på noget helt nyt og tænker helt nye tanker. De fleste har en tendens til at tænke som alle andre. Men den nye vismand, professor Carl-Johan Dalgaard, har en særlig evne til at finde nye sammenhænge og se ting på en ny måde.

Carl-Johan Dalgaard er en populær underviser på Københavns Universitet, og ret underholdende i sin fysiske fremtoning, hvor han minder mere om en fransk violinspiller end en kedelig ekspert i matematiske analyser. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Højst overraskende og helt nye måder at anskue velkendte problemer på kendetegner den nye økonomiske vismand, Carl-Johan Dalgaard, som er professor ved Københavns Universitet. Han finder på de mest mystiske ting og har ved flere lejligheder afsløret, at hans evner er i en klasse helt for sig selv.

Eksempelvis har han undersøgt, hvordan noget så overraskende som lynnedslag påvirker økonomien i 49 stater i USA. De stater, som har flest lynnedslag, er også dem, som klarer sig dårligst. Årsagen skulle være, at lyn ofte afbryder strømmen og skader dyrt IT-udstyr. Det samme kan ske herhjemme, hvis den globale opvarmning fører til mere tordenvejr og flere lyn.

Han har også påvist, at en vigtig årsag til Danmarks placering som et af verdens rigeste lande hænger sammen med vores enestående lange kyststrækning. Målt i forhold til Danmarks areal på tæt ved 43.000 kvadratkilometer er den danske kyststrækning kun overgået af Singapore. Denne særlige geografiske specialitet har ledt til søfart, og med skibe er fulgt handel og åbenhed over for nye ideer. Plus en forståelse for det vigtige i at tilegne sig ny viden, hvilket er en vigtig årsag til vores velstand.

Carl-Johan Dalgaard har også fundet ud af, at både ferie- og forretningsrejser er en overset årsag til høj velstand. Rejser og besøg i andre lande skaber vækst og fremgang, fordi det fører til en værdifuld udveksling af viden, ideer og nye arbejdsgange.

Lige nu forsker Carl-Johan Dalgaard i, hvordan aldring påvirker vores samfund. Det er ikke kun herhjemme, men i mange lande, at der bliver flere gråhårede over 60 år. Hvad, det vil betyde for den økonomiske vækst, offentlige udgifter og andre vigtige ting, vil han formentlig kaste nyt og overraskende lys over.

Han er en populær underviser på Københavns Universitet og er en ren fornøjelse at lytte til, fordi det ene guldkorn efter det andet ofte vælter ud af hans mund, mens han fægter med arme og ben. Han lader sig let rive med og skaber stort engagement hos sine studerende og andre, som lytter på.

Carl-Johan Dalgaard har også gjort sig bemærket i udlandet, hvor han er medredaktør for et af verdens absolut mest prestigefyldte økonomiske tidsskrifter, »Journal of Economic Growth«. Hans gode analytiske evner har Produktivitetskommissionen allerede haft glæde af, og nu er det så de økonomiske vismænd, som får tilført et fagligt trumfkort i topklasse.

De får også mulighed for at trække mere på smilebåndet, for morsom er den dygtige professor ofte. Med til at skabe underholdning er også hans fysiske fremtoning, hvor han minder mere om en fransk violinspiller end en kedelig ekspert i statistik og matematiske analyser.