Én ledig koster samfundet over 300.000 kr.

Det er langt dyrere for det danske samfund, end de fleste lige tror, når folk mister jobbet, viser nye tal fra Finansministeriet. Regningen er på over 300.000 kroner, hvis en industriarbejder bliver ledig.

Det er dyrt for samfundet, når folk mister deres arbejde, viser nye beregninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Det koster det danske samfund tæt ved 330.000 kroner årligt, hver gang én industriarbejder mister jobbet og i stedet skal modtage dagpenge eller kontanthjælp. Mister 10.000 jobbet, er der tale om en ekstra årlig udgift på over tre milliarder kroner.

Det fremgår af et svar til Folketinget, som finansminister Bjarne Corydon (S) har afgivet. De store udgifter skyldes, at lønmodtagere, som bliver ledige, går fra at betale skat til at modtage offentlige ydelser.

Disse ydelser er typisk dagpenge eller kontanthjælp, men ofte skal der også udbetales boligstøtte og tilskud til nedsat betaling for daginstitution.

Den gennemsnitlige årsløn for en industriarbejder i Danmark er for tiden på lige omkring 423.500 kroner. Når en person med en så høj løn mister jobbet, så går staten glip af 225.000 kroner alene i personskatter. Oven i det skal der udbetales dagpenge, der netto er på tæt ved 110.00 kroner om året, fremgår det af svaret. Hvis der er tale om en person, som ikke er medlem af en a-kasse og ikke har en ægtefælle med en pæn indkomst, så skal der udbetales kontanthjælp, der er lavere end dagpenge. I det tilfælde bliver forværringen af de offentlige finanser samlet på 295.000 kroner årligt.

Industriproduktion er vigtig

Beregningen bygger på en varig overgang fra beskæftigelse til ledighed, som øger den strukturelle ledighed. På kort sigt kan virkningen være anderledes, fordi virksomhedens overskud øges, når den ikke længere skal betale en årlig løn på 423.500 kroner, fremgår det. Beskattes det større overskud med en selskabsskat på 25 procent, vil svækkelsen af de offentlige finanser blive mindre.

Danmark har også et forholdsvis fleksibelt arbejdsmarked, hvor en betydelig del af alle ledige også under svage konjunkturforløb hurtigt finder nyt arbejde. Derfor er den nævnte svækkelse af de offentlige finanser ikke ens for alle. Der er også en lang række individuelle forhold, såsom lønniveau, samlivsforhold og boligforhold, som spiller ind, når regningen skal gøres op. Men cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS mener, at det har store konsekvenser for de offentlige finanser, når en industriarbejder mister sit arbejde.

»Hvis 10.000 mister deres job i industrien, og de ikke finder arbejde i andre sektorer, så forværres de offentlige finanser med tre milliarder kroner. Siden 2008 er beskæftigelsen i industrien faldet med 67.000 personer. Så det er store summer, der er tale om.«

Mads Lundby Hansen tilføjer, at beregningen tydeligt viser, hvor vigtigt det er at bevare industriproduktion i Danmark.

»Men her er vi udfordret af, at konkurrenceevnen i industrien er blevet svækket med 20 procent siden 2000,« siger han.