En kold handelskrig, Probanas kommune-flirt og sort aflønning i københavnsk cafémiljø

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Så er der kun 16 timer tilbage af en uge, der - igen - blev en en yderst begivenhedsrig og overraskende af slagsen.

På den hjemlige front med en stribe nyheder om firmaer, der alle enormt i vælten for tiden - bl.a. Nykredit, Lauritz.com og Probana. På den store globale scene med nyt om Storbritanniens Brexit-planer, indsættelsen af Donald Trump som præsident i USA og topleder-mødet i Davos.

Probanas flirt med kommunerne

Lad os begynde tilbageblikket med en kig på en virksomhed, der de seneste måneder har fyldt meget på business.dk. Den omstridte kursusvirksomhed Probana, der bl.a. har forsøgt at true erhvervsfolk til at betale for kurser de aldrig har deltaget i, har haft held til at tiltrække flere tusinde offentligt ansatte. Det offentlige har brugt mindst 40 millioner kroner på kurser i den skandaleramte virksomhed. Og ikke alle har været lige tilfredse. Probana er mange steder i bad standing. Én kommune kræver pengene tilbage fra Probana-kurser, mens andre har boykottet den omstridte kursusvirksomhed.

Lauritz.com og de bristede forvetninger

Det har ikke ligefrem været en fest for de aktionærer, der i sommer kastede penge i den nynoterede Lauritz.com-aktie. I denne uge ramte så endnu en dårlig nyhed. De hårdt prøvede aktionærer i Lauritz.com måtte torsdag eftermiddag notere sig endnu en skuffelse, da auktionshuset sænkede sine vækstforventninger markant. Så sent som i slutningen af november forsikrede Lauritz.coms finansdirektør Claus Boysen ellers alle om, at auktionshuset var på rette vej.

I løbet af ugen kom det desuden frem, at driftsdirektør i onlineauktionshuset, Henrik Engmark, løbende har købt stort op i aktien, og i et af tilfældene blev handlerne ikke indberettet i tide til Finanstilsynet. Professor i børsret betegnede den fejl som »ud over grænsen«. Nu kan en påtale være på vej til Lauritz.com.

Nykredit og behovet for kapital - eller mangel på samme

Det var næsten som om, at Nykredit roligt og sikkert havde møffet sig ud af den shitstorm om bidragssatser, der i fjor ramte selskabet. Men åbenbart ikke helt. De seneste par uger er fokus på koncernen taget til i styrke - bl.a. på grund af forklaringer om prisstigninger, kunderne ikke genkender længere.

Netop Nykredits forklaringer er under den kritiske lup. Nykredit har f.eks. længe fortalt, at selskabet bliver nødt til at gå på børsen for at leve op til kommende internationale kapitalkrav. Den forklaring står realkreditkæmpen dog ret alene med. Nykredits argumentation blev skudt ned af en treenighed besåtende af en erhvervsminister, ratingbureauet Standard & Poors og professor Jesper Rangvid. Professor Rangvid mener dog, at en børsnotering fortsat vil være det bedste for kunderne.

Chikane og sort løn i københavnsk cafémiljø

Ugen bød også et smugkig ind i verdenen bag de polerede zink-bardiske i det københavnske cafémiljø, hvor tingene tilsyneladende ikke er helt så polerede. Ejeren af den ikoniske københavnercafé Café Sommersko har talrige sager hos fagforbundet 3F. Berlingske Business har været i kontakt med stribevis af tidligere medarbejdere, der samstemmende fortæller om store problemer med løn- og arbejdsforhold i det københavnske caféimperium. De økonomiske og ledelsesmæssige forhold bag Danmarks ældste café, Café Sommersko, har umiddelbart også været det rene kaos siden den nuværende ejer, Bahram Sari Beliverdi, overtog cafeen i 2010.

»Hårdt« Brexit spreder sig som ringe i vandet

Begivenheder uden for landets grænser har i denne uge også haft en temmelig stor afmittende effekt på Danmark. Tirsdag stod det klart, hvordan den britiske premiereminister Theresa May har tænkt sig at kappe båndene til EU - og det blev til et »hårdt Brexit«. Det førte til frygt og bæven visse steder i dansk erhvervsliv, og der bides formentlig også et par negle London. I hvert fald varsler hårdt Brexit økonomiske bank til den britiske hovedstad.

En kold handelskrig?

Der er også god grund til bæven, når man kigger mod de forenede stater. Det er årtier siden, at verden sidst har været vidne til en omfattende international handelskrig, men med Trump ved roret i det Hvide Hus, må vi efterhånden formode, at virkeligheden kan se anderledes ud. Trump og hans kommende administration med den nye handelsminister Wilbur Ross i spidsen har gang på gang truet Kina med handelskrigens mest effektive våben: toldtarifferne. Og Donald Trump har lovet amerikanerne at hive industrijobs hjem til USA. De billige kinesiske varer er en trussel mod det løfte, og derfor kan en toldkrig være interessant for Trump, vurderer flere eksperter over for Berlingske.

Og så stod en masse topchefer på en alpetop...

Og mens verden skælvede, var store dele af den ypperste top fra internationalt erhvervsliv samlet i den schweiziske alpeby Davos. Her var ingen Donald Trump, selv om han mellem linjerne spillede en stor rolle. Til gengæld var der en kinesisk præsident, der pludselig stjal billedet. Xi Jinping tonede frem på talerstolen og erklærede - dog uden at sige hans navn - at Donald Trump vil udløse en krig, som ingen vinder, hvis han bygger mure for at beskytte amerikanske arbejdspladser. At det var den kinesiske præsident, der pludselig indtog rollen som den frontkæmper for frihandel, var bare endnu et af de mange ting, der fik surrealismens skær til at stå endnu stærkere. Læs i øvrigt alle de andre reportager fra Davos-topmødet her.

Hermed farvel og tak til en uge, hvor vi også fik at vide, at Facebook kommer til Danmark, at SAS har planer om at udflage job til Irland, og at Novozymes skal fyre og skifter formand. Hav en fornøjelig søndag.

Anders Rostgaard
onlineansvarlig