En kold handelskrig, en kugleskør colombianer og en dansk svindler. Her er dagens nyhedsoverblik

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi har læst erhvervsnyhederne og tjekket aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Kommende amerikanske handelsminister Wilbur Ross og kommende præsident Donald Trump gør klar til handelskrig. Fold sammen
Læs mere

Godmorgen.

Og velkommen til et hæsblæsende nyhedsoverblik.

Vi skal til USA, hvor præsidenten lidt senere i dag hedder Donald Trump. Og allerede inden han officielt sætter sig i Det Ovale Kontor, har han kastet sig ud i en kold handelskrig med Kina.

Vi skal også rejse gennem Skandinavien i fodsporene på en formodet dansk bedrager og høre historien om, hvordan Morten Lunds møde med "en kugleskør colombiansk kælling" kan ende med en børsfest i New York.

Men først til nyheden om, at Danmark ikke er bedre end Honduras og Bangladesh, når det kommer til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering.

1
Hug til dansk indsats mod hvidvask

De danske myndigheder er ikke ret gode til at bekæmpe hvidvaskning af sorte penge og ulovlig økonomisk støtte til terrororganisationer. Det er konklusionen på en lækket international rapport, som Finans.dk er kommet i besiddelse af.

Den internationale organisation Financial Action Task Force, FATF, var i november på besøg i Danmark for at undersøge myndighedernes evne til at stoppe organiseret økonomisk kriminalitet. Og den rapportens foreløbige udkast er trist læsning: Danmark er blevet målt på 11 parametre. Og i 10 af de 11 får de danske myndigheder den laveste eller næstlaveste karakter på en skala på fire trin.

Det rangerer Danmark på omtrent samme niveau som Honduras og Bangladesh og langt dårligere end eksempelvis USA og Spanien.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
En kold handelskrig?

Det er årtier siden, at verden sidst har været vidne til en omfattende international handelskrig. Men om få timer får Donald Trump nøglerne til Det Hvide Hus. Og så må vi efterhånden formode, at virkeligheden snart kan se anderledes ud.

Trump og hans kommende administration med den nye handelsminister Wilbur Ross i spidsen har gang på gang truet Kina med handelskrigens mest effektive våben: toldtarifferne.

»Jeg vil lægge skat på Kina på de produkter, som kommer ind. Jeg vil lægge told på, ligesom de gør mod os. Lad mig fortælle dig, hvad tolden bliver.. tolden bliver på 45 procent,« sagde Trump for et år siden.

Donald Trump har lovet amerikanerne at hive industrijobs hjem til USA. De billige kinesiske varer er en trussel mod det løfte, og derfor kan en toldkrig være interessant for Trump, vurderer flere eksperter over for Berlingske.

Dagens tal

er 50. Så gammel bliver Stein Bagger i dag. Vi ønsker tillykke.

3
I hælene på en svindler

Fra en bedrageridømt dansker til en anden. DR har i årevis fulgt i hælene på en svindler ved navn Kasper Petersen. Siden midten af 00'erne har han købt ting, han aldrig har betalt for og solgt ting, han aldrig har leveret. Undervejs har han fået en række domme for bedrageri.

Nu er han angiveligt på spil igen. DR Kontant har været i Sverige og Norge, hvor flere hævder, at de er blevet snydt af Kasper Petersen. Blandt andet fortæller en nordmand, hvordan han har været udsat for et svindelnummer, der fremstår som en Kasper Petersen-classic:

Kasper Petersen køber en båd af nordmanden, men betaler aldrig for den. To dage senere står den i brand i Oslo Havn, hvorefter Petersen kræver erstatning fra forsikringen.

Se udsendelsen her.

4
»En kugleskør colombiansk kælling« og en dansk børsfest

Og hold nu godt fast. For nu skal vi til Børsens hurtigt eskalerende historie om, hvordan mødet med en kugleskør colombianer inden længe kan resultere i en amerikansk børsfest for en dansk virksomhed. Vi starter i 2009 hos den flittige danske it-iværksætter Morten Lund, som blandt andet har investeret i Skype og Nyhedsavisen.

»Jeg var i gang med at hjælpe en kuleskør colombiansk kælling med at lave noget for Verdensbanken,« begynder han fortællingen.

Han skulle lave et it-system og brugte Twitter til at søge efter en it-kyndig person. Dét tweet reagerede Christian Lanng på. De to blev venner, og i Morten Lunds garage startede de virksomheden Tradeshift, der formidler elektroniske fakturaer mellem virksomheder.

Nu har storbanken Santander investeret et større millionbeløb i virksomheden, og Tradeshift har opnået en værdi på 4 mia. kroner. Det betyder, at Tradeshift gør klar til inden længe at lade sig børsnotere i New York.

Business-redaktionen anbefaler:

- Netto, Føtex og Bilka hårdt ramt af mangel på grøntsager - den er helt gal med forsyningerne af broccoli

- Efter kursskred og modvind: »Vi er tilfredse med ledelsen i Novo Nordisk og Novozymes«

- Lauritz.com opgiver gyldne vækstmål: Aktiekursen dykker markant

5
Goodbye London

Londons rolle som verdens finansielle knudepunkt og bankcentrum er godt i gang med at lide et stort knæk. Det er naturligvis Theresa Mays planer om at forlade EUs indre marked, der så småt får de store banker til at finde flyttekasserne frem.

HSBC er klar til at sende 1.000 medarbejdere til Paris. Også den schweiziske storbank UBS vil flytte 1.000 ansatte. Og Goldman Sachs varsler, at halvdelen af London-bankfolkene skal flyttes ud af landet. Hvis bare 6 procent af de ansatte i Storbritanniens finansielle sektor bliver sendt ud, vil det koste landet 100.000 arbejdspladser.

»Jeg kan sagtens se, at store finansielle institutioner flytter til Frankfurt, hvor centralbanken er placeret og til Paris, der har en stærk børs,« forudser cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen, over for Berlingske.

Det sker i dag

Allerede 7.30 præsenterer Tryg regnskab for 2016 og for årets fjerde kvartal.

I dag forlader Barack Obama Det Hvide Hus, og den nye præsident, Donald Trump, flytter ind. Det sker ved en stor ceremoni i Washington, som bliver efterfulgt af en parade og flere fester om aftenen. Selve aflæggelsen af ed ventes at finde sted klokken 18 dansk tid.

Det sker på markederne

  • I Tokyo stiger Nikkei-indekset 0,4 procent højere.
  • Shanghai Composite i Kina handles 0,5 procent højere.
  • De amerikanske aktiefutures ligger blandede med fald i Dow Jones på 0,1 pct., mens S&P-futuren stiger 0,1 pct., og Nasdaq-futuren øger 0,2 pct. fredag morgen.