En familie får 700 kroner mere hver måned

Selvom lønvæksten er lav, er inflationen endnu lavere og sammen med skattelettelser giver det en gennemsnitlig børnefamilie 700 kroner mere mellem hænderne i år sammenlignet med for et år siden.

Foto: Morten Stricker. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

Det kan godt være, at lønningerne ikke stiger særlig meget, men med den historisk lave inflation rækker pengene længere for de danske forbrugere.

For første gang siden 2009, forventes danskerne at kunne mærke en reallønsfremgang i år med en inflation på 0,8 procent og lønstigninger på gennemsnitligt 1,6 procent i den private sektor ifølge Nykredits prognoser. Det giver en reallønsstigning på 0,8 procent, som kan være medvirkende til, at danskerne endelig begynder at bruge penge.

Derudover får forbruget et rygstød fra forskellige politiske initiativer samt rekordlave renter.

»Det hører med til historien, at boligrenterne i øjeblikket er rekordlave, skatten på arbejde er blevet lettet og at udbetalingen af efterlønspengene har givet en potent likviditetsindsprøjtning til mange danskeres husholdningsbudget. Det betyder også, at vi forventer en beskeden fremgang i privatforbruget i år,« skriver Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

Sammenlagt med effekten af skattelettelserne har en typisk børnefamilie faktisk 700 kroner mere at gøre godt med hver måned sammenlignet med for et år siden. Det viser en udregning fra Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank. Han ser det som en afgørende forudsætning for, at privatforbruget er begyndt at røre på sig efter en længere periode med massiv tilbageholdenhed.

Han påpeger dog, at afgiftsændringer har en stor del af æren for, at inflationen i juli steg med bare 0,6 procent - det laveste siden Danmarks Statistik lancerede sit forbrugerprisindeks i 1967.

»Inflationen måler ændringen i priserne i forhold til for et år siden, og tallet bliver derfor stadig trukket ret kraftigt ned af, at fedtskatten blev afskaffet fra nytår. Blandt andet derfor vil inflationen formentlig vende tilbage til et mere normalt niveau i underkanten af to procent i 2014. Men forhåbentlig kan der til den tid komme lidt fremgang i beskæftigelsen, så husholdningerne alligevel får en stigning i deres indkomst,« fastslår Las Olsen.

Sodavands- og ølafgifterne er blevet sænket i juli måned, og det vil også slå igennem på inflationen, påpeger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos. Sænkningen af ølafgiften med 15 procent og halveringen af sodavandsafgiften betyder, at en halvanden liters Cola bliver cirka 1,5 kroner billigere, mens forbrugerne skal betale omkring 5,5 kroner mindre for en kasse øl. Mads Lundby foreslår, at afgifterne reduceres yderligere og dermed fortsat hjælpe privatforbruget på vej.

»På finansloven for 2014 kan politikerne overveje at reducere øvrige afgifter og måske helt fjerne ølafgiften. Dermed kan politikerne kvittere for de lave lønstigninger, der tegner sig også i 2014. De lavere afgifter vil sænke inflationen og øge købekraften hos lønmodtagere, der generelt har små lønstigninger,« siger han.