Elpriser på himmelflugt: I Sydnorge har et bad aldrig nogensinde været så dyrt

Elpriserne i Norge rammer et historisk højt niveau for anden dag i træk. Aldrig har det været så dyrt at tænde for strømmen i Sydnorge, som oplever markant højere priser sammenlignet med andre dele af landet.

De gennemsnitlige elpriser i Sydnorge er mere end ti gange så høje end i nord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I det sydlige Norge har et brusebad i de tidlige morgentimer aldrig været så dyrt, som det er i disse dage.

Faktisk vil prisen i øjeblikket være ti gange så høj, som hvis man er bosat i den anden ende af landet, og mere end dobbelt så høj, som hvis man er bosat i Danmark.

I hele Europa er elpriserne støt stigende, og det kan mærkes hos vores skandinaviske naboer i Norge, hvor priserne tirsdag har nået et historisk højt niveau. Det er anden dag i træk, elpriserne sætter rekord. Det skriver det norske netmedie E24.

Den gennemsnitlige pris er tirsdag steget til 1,43 norske kroner pr. kilowatt-time (kWh) i flere norske landsdele. Når man medregner gebyrer, afgifter og moms, vil forbrugerens endelige pris være 2,3 kroner pr. kWh.

»Det er usædvanligt høje priser. Tidligere har man måske set dage eller nogle uger, hvor det har været højt, men at det holder sig så jævnt højt over tid er usædvanligt,« siger Stina Johansen, pressekontakt i den nordiske elbørs, Nord Pool til E24:

»Denne ressource er nu mere værdifuld end nogensinde før,« siger hun.

Elpriserne kan svinge en anelse i løbet af døgnet. Der vil være mest tryk på elnettet om morgenen, hvor mange mennesker tænder for strømmen på samme tid, og det er derfor døgnets absolut dyreste tidspunkt i Norge lige nu.

Prisen på et dansk brusebad

En morgenfrisk nordmand i syd ville derfor denne morgen have betalt omtrent 20 norske kroner for et brusebad på godt ti minutter. Det svarer til knap 15 danske kroner.

Berlingske har spurgt Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, om hun kan foretage en hurtig beregning på, hvad et brusebad vil koste i Danmark. Forudsat at vandet varmes op med elvandvarme – formentlig i sommerhuset – vil ti minutter under bruseren koste tæt på seks danske kroner. Dette er beregnet ud fra gennemsnitlige elpriser.

Et dansk brusebad koster altså mindre end det halve af et sydnorsk.

»Det er ikke det, der kommer til at gøre den store forskel for forbrugeren. Men hvis alt – fryseren, tørretumbleren og ovnen – bliver dyrere at tænde, så betyder det selvfølgelig noget,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Hvis man bevæger sig mod Nordnorge, vil elpriserne falde med mere end faktor ti. Her er gennemsnitsprisen blot 19 øre pr. kWh.

Årsagen til den store prisforskel skyldes hovedsageligt, at man ikke bare kan flytte el til de steder, hvor der er størst efterspørgsel. Elektriciteten strømmer fra nord mod syd og skal ofte først passere gennem elnettet i Sverige. Her er der i sagens natur en kortere rejse til Nordnorge, som grænser direkte op til Sverige.

Tor Reier Lilleholt, chefanalytiker i det europæiske analysefirma Volue Insight, peger samtidig på, at energiressourcerne generelt er knappe. Derudover er det blevet koldere i Sydnorge hen over de seneste dage, hvilket ligeledes øger efterspørgslen og påvirker priserne.

»Der er kun lidt vind i Norden. Tyskland har heller ingenting at bidrage med. I Sydnorge har man samtidig mangel på vandressourcer,« siger han til E24.