Elon Musk advarer Trump: Jeg siger op, hvis du forlader klimaaftale

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Elon Musk og Donald Trump. Fotos af Jonathan Ernst og Nicholas Kamm, Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Vi skal i dag høre om en århusiansk virksomhed, som har placeret sig midt i en international hackerkrig.

Og så er det dagen, hvor Donald Trump endegyldigt vil fortælle, om han vil forlade klimaaftalen fra Paris.

1
Elon Musk vil forlade Trump, hvis Trump forlader Paris

Kl. 21 i aften dansk tid vil Donald Trump formentlig annoncere, at USA træder ud af den såkaldte Parisaftale, der lægger op til, at klodens opvarmning skal holdes under maksimalt 1,5-2 grader.

Præsidenter og statsoverhoveder fra hele verden har givet udtryk for, at de håber, at USA bliver i aftalen. Og nu lægger Tesla-direktøren Elon Musk også pres på Donald Trump.

Musk har siden Trumps indsættelse været en del af et råd bestående af 20 magtfulde erhvervsledere, der har rådgivet Trump om erhvervs- og økonomispørgsmål. På Twitter skriver Elon Musk, at han vil forlade rådet, hvis Trump gør alvor af truslerne.

Han skriver også, at han har forsøgt at overbevise Det Hvide Hus om, at USA bør blive i Parisaftalen, der i 2016 blev underskrevet af 195 lande. Også Apples direktør Tim Cook og direktøren i Dow Chemical, Andrew Liveris, har kontaktet Det Hvide Hus for at få Trump til at ændre mening, skriver Bloomberg.

Tesla-stifteren Elon Musk har tidligere fortalt, at klimaforandringerne er én af de vigtigste grunde til, at han bygger elektriske biler, skriver Washington Post.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Dansk F-35-leverandør udsættes jævnligt for cyberangreb

Internationale krige og konflikter har i dag mange frontlinjer, og internettet bliver i stigende grad en vigtig slagmark. Midt på slagmarken står den århusianske virksomhed Terma.

Terma leverer dele til de amerikanske F-35-jagerfly og er blevet et yndet mål for IT-angreb, der forsøger at hive informationer ud af selskabet. Det siger direktøren Jens Maaløe.

»Vi bliver angrebet jævnligt, og vi bliver jævnligt udfordret. Det er en konstant opgave at opdatere vores systemer og gøre det endnu svære at komme ind og få fat i livsnerven af Terma,« siger direktøren.

Læs mere i Berlingske Business.

Business anbefaler

3
Danske elitevirksomheder blandt de bedste i Europa

De danske C20-virksomheder har de seneste fem år klaret sig langt bedre end sine internationale konkurrenter.

Målt på omsætning og indtjeningsevne er de danske elitevirksomheder i gennemsnit vokset med 14 pct. mellem 2012-2016. Dermed overgår de både virksomhederne i Storbritannien, Tyskland og Sverige, mens Norge topper listen med en vækst på 20 pct. Det skriver Finans.dk, som har fået analysen fra rådgivningsvirksomheden PWC.

4
Løgismose Meyers dækker op til stort Netto-projekt

De danske forbrugere efterspørger i stigende grad færdigretter af høj kvalitet.

Det har fået Løgismose Meyers til at investere 20 millioner i produktion af såkaldte convenience-produkter, som blandt andet skal stå på hylderne i Danmarks største discountkæde, Netto. Det næste år forventer samarbejdet mellem Netto og Løgismose at lancere mindst 50 nye produkter.

Du kan læse mere om satsningen i Berlingske Business.

5
Post Nord... Nej, det går ikke godt

Allerede i februar kom det frem i regnskabet for PostNord, at forretningen Danmark klarer sig ualmindeligt skidt.

Onsdag kom så regnskabet for specifikt den danske del af PostNord. Det bekræfter billedet.

Omsætningen - de penge, der kommer ind - faldt i 2016 til 6,6 milliarder kroner. Det er omkring 600 millioner kroner lavere end året før. Det er medvirkende til, at PostNord Danmark tabte 1,4 milliarder kroner i 2016. Der bliver behov for milliarder for at holde forretningen i Danmark kørende.

Det er endnu uafklaret, hvem der skal lægge de penge. Den svenske stat har udtrykt skepsis over for at betale for den underskudsgivende danske del af forretning, skriver Ritzau Finans.

Det sker i dag

Som nævnt forventes det, at Donald Trump kl 21 vil fortælle mere om USAs klimafremtid. Her er nogle af de øvrige begivenheder.

  • DI Energi sætter i dag fokus på Tyskland når de afholder et netværksmøde om Tyskland samt en Dansk-Tysk Energikonference: ”The Future of Energy." Ja, og så kårer udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ”German Company of the Year”.
  • Kl 10 kommer der PMI-tal fra Eurozonen.

Det sker på markederne

De asiatiske aktieinvestorer startede den nye måneds handel i blandet humør efter den uinspirerende rapport om økonomien fra Federal Reserve, der gav kursfald på Wall Street onsdag.

  • Nikkei 225: +1,0 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,3 pct.

  • China Shanghai Composite: -0,5 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,1 pct.