El- og VVS-folk i klemme med efteruddannelse

Erhvervsskoler har svært at imødekomme behovet for nye kurser, nu hvor elektrikere og VVS-folk har tid.

Læs mere
Fold sammen
Elektrikere og VVS-folk bliver efteruddannet som aldrig før, men lige nu, hvor mange bliver ledige og har bedre tid til at blive opkvalificeret, kniber det alvorligt med kapaciteten på erhvervsskolerne.

En undersøgelse, som El-installatørerne og VVS-mestrenes brancheorganisation, Tekniq, har lavet blandt sine 3500 medlemmer, viser, at en tredjedel af medarbejderne var på efteruddannelse i 2008. Det er en stigning på 25 pct. i forhold til 2007. Omkring halvdelen af virksomhederne har desuden en plan for, hvordan medarbejderne skal efteruddannes. Efteruddannelsesaktiviteten er højest hos el-installatørerne.

Men aktiviteten kunne være endnu højere, hvis erhvervsskolerne udbød flere virksomhedsrettede kurser, siger adm. direktør i Tekniq, Niels Jørgen Hansen.

Godt en femtedel af virksomhederne oplever, at erhvervsskolerne sjældent eller aldrig tilbyder den type kurser, som installatørerne har brug for. Eller også er der optaget på kurserne, når virksomhederne henvender sig.

- Vi ved godt, at det er svært for erhvervsskolerne at omstille sig hurtigt, men det er afgørende for vores erhverv, at vi kan få opkvalificeret medarbejderne, mens vi venter på, at der igen kommer gang i efterspørgslen, tilføjer Niels Jørgen Hansen.

Sekretariatschef i Erhvervsskolernes forening, Jørgen Ibsen, forklarer, at erhvervsskolerne arbejder på højtryk for at imødekomme behovet for virksomhedsrettede efteruddannelseskurser. Presset er steget eksplosivt siden finanskrisen satte ind i tredje kvartal 2008.

- Vi gør alt, hvad vi kan, men der skal både findes lærerkræfter, lokaler og værkstøjer og det kan ikke altid ske her og nu, selv med den bedste vilje, siger Jørgen Ibsen.