Eksportvirksomheder tror på fremgang

Virksomhederne tror på, at salget vil stige snart, især eksportvirksomhederne i DI tror på vækst. Det kan skabe nye job, men det vil gå langsomt, siger 3F.

Danske virksomheder er blevet mere optimistiske om fremtiden, og især eksporten skal trække læsset i den danske vækst, så der kan skabes flere job i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL DWYER

Fremtiden ser lys ud. Jobnet vil måske endda snart være plastret til med jobopslag igen. De danske virksomheder er i hvert fald blevet mere optimistiske og tør tro på fremgang. Det viser en ny måling i interesseorganisationen DI, og den fremgang kan kaste et antal job af sig.

Måling er lavet blandt DIs 600 medlemmer, og Kent Damsgaard, erhvervsøkonomisk chef i DI, siger til Morgenavisen Jyllands-Posten, at han godt tør være optimistisk, for han tror, tilbageslaget er overstået.

Det er især eksportvirksomhederne i DI, der forventer mest af fremtiden, og det er da også dem, som skal trække læsset i den danske vækst, til danskerne igen tør finder muldvarpeskindet frem i lyset. Danske varer bliver nemlig sendt længere og længere væk, og her findes nogle muligheder, som ikke er høstet tidligere, siger Kent Damsgaard til Jyllands-Posten.

Jobopslagene myldrer endnu ikke ud på nettet, og fremgangen vil da heller ikke komme som en tidevandsbølge. Virksomhederne lægger med målingen en bund, som væksten kan bygges ovenpå, siger han, og Kent Damsgaard er da også lidt forsigtig med optimismen, på grund af den kolde spand vand forårets optimister fik med eurouroen og krisen i Grækenland, Spanien og Italien.

Men økonomien er ved at vende, mener økonom i 3F Anita Vium Jørgensen. Hun siger til Jyllands-Posten, at der ingen tvivl er om, at det vil gå fremad, men man skal bare gøre sig klart, at det vil gå langsomt. I 3F mærker de nemlig at ledigheden ikke længere stiger, og tal fra Danmarks Statistik viser også grund til optimisme.

Konjunkturbarometrene, som udkom i sidste uge, viser fremgang i både industri, serviceerhverv og byggeri og antallet af konkurser faldt i juni til 432, som er 50 færre end for et år siden. Desuden er der indikationer på, at presset på arbejdsmarkedet er mindre end hos Danmarks vigtigste samhandelslande.

Det kan være godt for konkurrenceevnen, da der er mindre lønpres, og det kan i sidste ende betyde stor beskæftigelsesfremgang i netop eksporterhvervene, siger Peter Bojsen Jakobsen, økonom i Sydbank til Jyllands-Posten onsdag.