Eksporten til Tyskland falder stort

Dansk eksport til Tyskland er nærmest raslet ned på det sidste. Til gengæld er der pæn fremgang i USA, hvor den stærke og stigende dollar giver dansk eksport medvind.

Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eksporten af varer fra Danmark til andre lande faldt lidt i september. Det er mindre godt for det økonomiske opsving, eftersom eksporten er en af de vigtigste trækmotorer i dansk økonomi.

Trenden er omtrent flad lige nu, så der er ikke meget medvind fra udlandet. Men modvind er der trods alt heller ikke.

Det var med så meget som 2,6 procent, at vareeksporten uden skibe med videre dykkede i september i forhold til måneden før. Også importen faldt med 2,9 procent. Også nye tal for tjenesteeksporten viser et mindre fald. Over de sidste tre måneder har eksporten dermed ligget nogenlunde uændret.

Det er især eksporten til Tyskland, der skuffer. Den faldt næsten 22 procent i september. Det kan hænge sammen med den aftagende vækst i Kina. Når Tyskland sælger mindre til Kina, får det således også betydning for de mange danske underleverandører til de store tyske virksomheder. Men der er også et stort fald i salget af dele til vindmøller til tyskland, oplyser Danmarks Statistik.

Til gengæld brager eksporten til USA frem. Det skyldes med stor sandsynlighed den stigende dollaren, som er steget kraftigt på det sidste. En dollar koster nu næsten syv danske kroner, og dermed er vi tæt på den tidligere top for dollaren fra foråret.

»Eksporten til USA er også oppe med 13,5 procent i 3. kvartal,« siger Niels Rønholt, der er seniorøkonom i Jyske Bank.

Han tilføjer, at de venter vi en jævn fremgang for eksporten over det kommende års tid, der primært skal komme fra en fortsat bedring i Europa. Her er det naturligvis vigtigt, at tyskerne holder skruen vandet. De seneste industrital fra Tyskland har dog ikke set specielt lovende ud.

Peter Bojsen Jakobsen, der er makroøkonom hos Sydbank siger, at det næppe en svag konkurrenceevne hos de danske eksportvirksomheder, som er årsagen til de seneste måneders svage eksport.

»Tværtimod er de danske eksportvirksomheders konkurrenceevne stærk. Så nedgangen i eksporten skyldes i høj grad en svagere global efterspørgsel. Vækstafmatningen i Kina har lagt en naturlig dæmper på eksporten, ligesom den lave oliepris har skabt et vaccum i hele energisektoren, hvor der er ikke bliver investeret. En lav oliepris gør det nemlig mindre interessant at lave nye olieinvesteringer, ligesom det samtidig kan dæmpe efterspørgslen efter alternative energikilder, hvilket dagens tal for eksporten til Tyskland kan være et vidnesbyrd på,« siger han.