Eksporten på gal kurs

Der var et mindre dyk i eksporten i juli, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Men plusset på betalingsbalancen fortsætter med at svulme op.

Selv om eksporten er lidt under pres, så fortsætter overskuddet på betalingsbalancen med at holde sig meget stort. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eksporten af varer dykkede 2,4 procent i juli i forhold til måneden før. I forhold til samme måned sidste år er den dog fortsat steget med 3,5 procent.

Men tendensen er nedad lige for tiden. Det er i tre måneder, at der er har været en nedgang. Det betyder, at eksporten er raslet ned med hele ni procent siden marts.En del af denne udvikling hænger dog givet sammen med, at prisen på olie er faldet ganske betydeligt. Det betyder, at Danmark får mindre i indtægter fra Nordsøen.

»Men alligevel bør det give anledning til en smule bekymring, da øget eksporten er en altoverskyggende nødvendighed for at opsvinget holder sig på sporet,« siger Tore Stramer, der er økonom hos Nykredit.

Cheføkonom Helge J. Pedersen siger på tilsvarende vis, at der endnu ikke i år er kommet den ventede og stabile fremgang i eksporten, som mange havde sat næsten op efter.

Hen over foråret er der i det hele taget kommet en del mindre pæne tal for dansk økonomi. Dankortforbruget er eksempelvis også faldet. Det kan være et faresignal om, at opsvinget taber fart.

»Men sandsynligvis begynder eksporten at stige igen. Der er nemlig økonomisk fremgang på vores største eksportmarkeder. Men eksporten nyder også godt af, at den danske krone er blevet svækket de seneste måneder,« siger Tore Stramer.

Den udvikling gør danske varer billigere på eksportmarkedet. Men lønkonkurrenceevnen er også i bedre form end set længe som følge af år med moderat vækst iden danske lønniger.

Selv om eksporten er lidt under pres, så fortsætter overskuddet på betalingsbalancen med at holde sig meget stort. Plusset er på hele 130 mia. kr. over det seneste år – svarende til ca. 6,5 procent af BNP. Danmark har dermed tredjehøjeste overskud på betalingsbalancen i EU, kun overgået af Tyskland og Holland.

TV: Danmarks samhandel med udlandet går tilbage