Eksporten på gal kurs

Både eksporten og importen er faldet på det sidste, viser nye tal. Det er dårligt nyt for alle, der havde håbet på fremgang i dansk økonomi.

Foto: Jørgen Kirk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den store danske eksport faldt i november. Nedturen er på 2,3 procent, hvilket er dårligt nyt for håbet om, at der snart skal komme mere fart på dansk økonomi.

Det er dog især en faldende eksport af olie og anden energi, som trækker ned, hvilket hænger sammen med de faldende oliepriser. Men der er også tale om et fald i eksporten af blandt andet fødevarer.

Cheføkonom Thomas Søby fra Landbrug og Fødevarer kalder de nye tal for »dyster læsning.«

»Dagens tal for eksporten forstærker desværre de tendenser, vi hidtil har set i år. Svigtende eksport er skidt nyt for dansk økonomi, da vi på grund af Danmarks begrænsede størrelse kun kan skabe vækst i et tilstrækkeligt højt tempo, hvis vores virksomheder er i stand til sælge deres varer til udlandet,« siger cheføkonom Thomas Søby.

Økonom Niels Rønholt fra Jyske Bank glæder sig dog over, at det ikke står endnu værre til med vareeksporten.

»Uden olie er der en vækst i vareeksporten på 0,5 procent mellem perioden fra juni til august og september til november. Det er ikke en decideret eksportkrise, som de lige nu lave tillidsindikatorer for industrien ellers tilsiger. Men det er selvfølgelig bestemt heller ikke opsvingstempo,« siger han.

Joachim Borg Kristensen, der er økonom hos Nykredit, mener ikke, at det er overraskende, at eksporten dykker, når det ses i lyset af den svage økonomiske udvikling i Europa.

Over de seneste tre måneder er eksporten til EU-landene faldet med 2,6 procent, hvilket blandt andet dækker over eksportfald på 1,6 procent til Tyskland og 14,7 procent til Frankrig. Dertil kommer et markant fald på 11,5 procent i eksporten til Sverige.

Importen faldt også, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det tyder på, at også den indenlandske efterspørgsel udvikler sig langsommere end ventet og der heller ikke herfra er udsigt til nogen stor trækkraft fremad.

Det er 1,7 procent, at importen faldt med. Set over de seneste tre måneder er eksporten nu faldet med 0,4 procent og importen 0,2 procent.

Overskuddet på handelsbalancen i november sidste blev på 6,3 mia. kroner uden skibe og fly, og når der korrigeres for normale sæsonudsving.

På betalingsbalancens løbende poster var der et overskud for de første 11 måneder af 2014 på 113,5 milliarder kroner, hvilket er 12,8 milliarder kroner mindre end i samme periode året før.

Denne udvikling skyldes især et fald i overskuddet på varer på 12,6 milliarder kroner og på formueindkomst fra udlandet på 5,5 milliarder kroner, oplyser Danmarks Statistik.