Eksporten er kommet stærkt fra start i 2019 – men forude venter disse fire store trusler

Med en fremgang på 9,1 pct. i januar og februar fik den danske eksport den flotteste start på året siden 2011. Det er dog langt fra givet, at den positive udvikling fortsætter.

Den tyske bilindustri - herunder Volkswagen - vil blive hårdt ramt, hvis det ender med en handelskrig mellem USA og EU. Lige nu forhandles der for at undgå det, men forhandlingerne er løbet ind i vanskeligheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pierre Albouy

Den globale økonomi ryster, men det preller foreløbig af på de danske virksomheder. Den danske eksport steg i årets første to måneder med 9,1 pct. i forhold til året før. Det er den bedste start for den danske eksport siden 2011 og godt nyt for den danske økonomi. Men forude venter en række trusler for eksporten, som kan være med til at bremse den flotte udvikling.

Det er Nykredit, som for Berlingske Business har lavet beregningerne over, hvordan det er gået med den danske eksport her i begyndelsen af året. Det er sket på baggrund af, at Danmarks Statistik netop har sendt nye tal for den danske import og eksport på gaden. Tallene viser, at eksporten i februar dykkede med 4,2 pct., men det skal ses i sammenhæng med, at januar bød på en fremgang på 8,1 pct.

»Det er ganske enkelt imponerende, da det sker på et tidspunkt, hvor den globale vækst ellers er bremset tydeligt op,« siger cheføkonom i Nykredit Tore Stramer.

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen mener, at der er tale om stærke eksporttal. Men han påpeger samtidig, at Danmark ikke i længden kan gå mod strømmen og fastholde en pæn eksport, hvis verden omkring os går den anden vej.

For den danske eksport er der her i 2019 speciel fire alvorlige trusler.

1. Tysk økonomi svækket

Europas store vækstmotor i form af Tyskland er gået lidt i stå. Det er i høj grad industrien, der har oplevet en opbremsning i aktiviteten. Tyskland er Danmarks suverænt største eksportmarked, og derfor kan en dårligere tysk økonomi direkte ramme den danske eksport.

Danmarks eksport til Tyskland udgør omkring 13 pct. af den samlede danske eksport.

2. Den globale afmatning

Efter flere år med opsving er den globale økonomi også begyndt at blive lidt rusten. Den Internationale Valutafond, IMF, udsendte tirsdag deres seneste rapport for den globale økonomi. IMF tror nu, at væksten i år bliver på 3,3 pct. I oktober regnede IMF med en vækst på 3,7 pct. i år. Og IMF påpeger samtidig, at usikkerheden er stor i flere lande.

En lille opmuntring er, at udsigterne for den amerikanske økonomi ikke er blevet værre. Det er meget væsentligt for den danske eksport.

3. Optrapning af handelskrigen

En optrapning af handelskrigen er også en solid fare for den danske eksport. Det er både kampen mellem Kina og USA, men også mellem USA og Europa. Senest har den amerikanske præsident Donald Trump truet med importtold på flere varer fra EU. USA mener, at franske Airbus får uretmæssige subsidier.

Underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen fremhæver, at der har været forhandlinger mellem USA og EU siden juli 2018, men de er løbet ind i vanskeligheder. Der er uenighed om landbrugsvarerne, og det skal indgå i forhandlingerne.

»Der er en vis risiko for, at denne grundlæggende uenighed kan få forhandlingerne til at bryde sammen, før de reelt er begyndt. I så fald er det formodentlig kun et spørgsmål om tid, inden USA vil lægge straftold på europæisk eksport af biler til USA. Og så vil en handelskrig mellem EU og USA blive en realitet,« siger Peter Thagesen.

4. Et hårdt Brexit

Det er fortsat et meget åbent spørgsmål, hvad der kommer til at ske med Brexit. Det kan ende med, at briterne ryger ud uden nogen aftale. Det vil sige et hårdt Brexit. Det er frygtet af de fleste, men risikoen for den danske eksport og dansk økonomi som helhed er blevet tonet lidt ned.

Underdirektør i Dansk Industri, Peter Thagesen.

» I så fald er det formodentlig kun et spørgsmål om tid, inden USA vil lægge straftold på europæisk eksport af biler til USA. Og så vil en handelskrig mellem EU og USA blive en realitet.«


Danmarks Nationalbank fremlagde for to uger siden deres seneste rapport om dansk økonomi. Heri understregede Nationalbanken, at Storbritannien er Danmarks fjerde største eksportmarked, og derfor vil et hårdt Brexit komme til at gøre ondt. Hvor stor påvirkningen bliver på både den danske eksport og danske økonomi, afhænger af, hvordan de fremtidige handelsforhold bliver med briterne.

»Det overordnede billede er, at dansk økonomi er robust nok til at modstå selv en situation, hvor Storbritannien forlader EU uden en aftale. Det er dog samtidig klart, at konsekvenserne for nogle brancher kan blive betydelige,« skriver Nationalbanken.

De brancher, der kan blive ramt, er blandt andet fødevarer, maskin- og tekstilindustrien, fremhæver Nationalbanken.