Eksporten dykker på flere af de største eksportmarkeder: Nu stiger bekymringen

Den danske eksport har det svært. Der er i øjeblikket nedgang i eksporten på fire ud af seks af vores største eksportmarkeder.

»Vi blev ramt af en eksportkrise i andet halvår af 2015. Nu bliver vi ramt af det samme igen. Storbritannien ser værst ud. Dér kan det være en kombination af det svækkede pund og eftervirkninger af Brexit. I de andre lande er det et signal om, at der ikke er en øget efterspørgsel på danske varer,« siger chef­økonom Jes Asmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser tal, som Handelsbanken har beregnet for Berlingske Business. Der er tale om vareeksporten, og i analysen kan man se, at pilen peger den forkerte vej for den danske eksport til både Storbritannien, Tyskland, Sverige og Norge.

Kun til USA og Kina er der positive tal. Fremgangen i eksporten til USA skyldes først og fremmest medicin, fremhæver Jes Asmussen, cheføkonom i Handels­banken.

Banken har regnet på et gennemsnit for eksporten over de seneste tre måneder. Jes Asmussen fremhæver, at der er en række forhold, som gør, at det for alvor er op ad bakke for den danske eksport.

De danske lønninger stiger mere end i udlandet, kronekursen gør, at de danske varer bliver dyrere i udlandet, den internationale økonomi går ned i gear, og stadig flere af de store lande er begyndt at opbygge handelshindringer for at bremse deres import.

»Vi blev ramt af en eksportkrise i andet halvår af 2015. Nu bliver vi ramt af det samme igen. Storbritannien ser værst ud. Dér kan det være en kombination af det svækkede pund og eftervirkninger af Brexit. I de andre lande er det et signal om, at der ikke er en øget efterspørgsel på danske varer,« siger chef­økonom Jes Asmussen.

Som udgangspunkt mener Handelsbanken, at der vil komme en fremgang i den danske eksport på otte procent til næste år. Det vil i givet fald være en større fremgang end i år, men Jes Asmussen understreger, at det er meget usikkert.

Afgørende for velfærden

Hos Dansk Industri, DI, frygter man også for den danske eksport.

»Der er ingen tvivl om, at det er eksport, vi er mest bekymret for i dansk økonomi. Vækstraterne i den internationale økonomi er de laveste siden finanskrisen, og det er svært at se, hvad der skal til, for at det vender,« siger Kent Damsgaard, vicedirektør i DI, som fremhæver, at det er et betydeligt faresignal, at verdenshandelen ligefrem er på vej ned.

»Det, som har trukket væksten i den danske økonomi over de seneste 40 år, er i høj grad eksporten. Det er afgørende, at der kommer mere gang i eksporten, hvis væksten herhjemme skal blive så høj, at vi kan mærke en fremgang i vores velstand,« siger Kent Damsgaard.