Eksplosion på vej i deleøkonomien

Deleøkonomien er på vej op, og ifølge Boston Consulting Group kan den ramme 384 mia. dollars inden 2025, hvis den følger de nuværende vækstrater på 28 pct.

Delebiler uddgør spiller en stor rolle i deleøkonomiens kraftige stigning og Boston Consulting Groups forventninger til, at den rammer 384 mia. dollars om ti år. Fold sammen
Læs mere
Foto: BENOIT TESSIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Deleøkonomien spreder sig til endnu flere sektorer, lande og personer, og det gør, at flere og flere virksomheder er i gang med at undersøge, hvordan man kommer med på dele-bølgen.

Det mener det globale konsulenthus Boston Consulting Group, BCGs, trendspotter Alison Sander. Hun er taget fra Boston til Bornholm og taler torsdag på Folkemødet.

Ifølge BCGs beregninger udgjorde deleøkonomien i 2014 27 mia. dollars. Den giver forbrugere og virksomheder mulighed for at dele aktiver, ydelser og overkapacitet som delebiler og hotelværelser. Og med en vækstrate på 28 pct. forventer BCG, at den udgør 384 mia. dollars i 2025.

»Adgang til varer og tjenester frem for ejerskab vinder lige nu frem og er ved at skabe et nyt milliardmarked i USA og resten af verden. Vi ser, at flere og flere traditionelle virksomheder interesserer sig for deleøkonomien og er i gang med at undersøge, hvordan de selv kan tage del i den,« siger Alison Sander, BCGs megatrendspotter og direktør for BCGs Center for sensing and mining the future.

Deleøkonomien spreder sig

Forventningen er, at deleøkonomien spreder sig til endnu flere sektorer og lande i de kommende år, og at der samtidig kommer mere regulering. BCG forudsiger også tocifrede vækstrater, når det gælder deling af opbevaringsplads, lån mellem privatpersoner samt nye platforme, der gør det muligt at dele opgaver som eksempelvis indkøb.

»Deleøkonomien vokser hurtigt på tværs af sektorer og lande. Vi regner med at se mere deling mellem virksomheder, efterhånden som de begynder at se på, hvordan man kan del fx kontorplads eller overkapacitet i produktionen,« siger Alison Sander.

Ifølge BCG er flere store, globale virksomheder trådt ind i deleøkonomien. Blandt andet har biludlejningsfirmaet Avis købt delebilsordningen Zipcar, og i Storbritannien har Santander UK indgået partnerskabsaftale med Funding Circle, der er verdens førende markedsplatform for virksomhedslån.