Ekspertråd: Disse ure skal du gå efter

Visse urmærker er mere eftertragtede end andre, og derfor skal man ifølge eksperterne gå efter bestemte mærker, hvis man vil gøre en god investering.

Ekspert tjekker et kostbart ur fra Vacheron Constantin. Foto: Denis Balibouse/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Schweiziske urproducenter som Rolex, Omega og Breitling hører til i den absolutte elite, men også en tysk producent blander sig i det eksklusive felt, når ureksperterne kommer med råd om, hvilke mærker man bør gå efter, hvis man vil gøre en god investering.

»Et kendt mærke er altafgørende. Det hjælper ikke at gå ud og købe et eller andet halveksotisk mærke, der ikke er kendt blandt samlere eller blandt de folk, der efterspørger brugte ure. Der er måske med lidt god vilje 10-20 mærker, man kan satse på, hvis man både vil holde pengene hjemme og have en vare, der er relativt let at komme af med,« siger urekspert Mads Gjødesen.

Blandt de mest eksklusive ure i verden er mærker som Patek Philippe, Audemars Piguet og Vacheron Constantin, og disse ure bliver derfor handlet for de største beløb. Verdens dyreste ur handlet nogensinde var et Patek Philippe-lommeur, der blev solgt på auktion for 11 millioner dollar i 1999. Alligevel skal man ifølge Mads Gjødesen være påpasselig med at købe disse mærker, hvis man forventer at sælge det igen inden for nær fremtid.

»Man kan godt købe et dyrt og eftertragtet ur, som ikke nødvendigvis er let at sælge. Man kan sammenligne det med biler. En Maserati er en lækker bil, og den har en høj værdi, men hvor let er den lige at komme af med et sted som i Danmark? Det er nok begrænset. Der gælder det om at gå efter de ure, der svarer til en Audi, så man har et større segment at sælge til,« siger Mads Gjødesen og peger på Rolex, Omega, Breitling og IWC i prisklassen 10.000-40.000 kroner.

Ifølge ureksperten Kristian Haagen kan man dog også med fordel kigge mod Tyskland, hvor producenten A. Lange & Söhne er på vej op.

»På trods af at de blev genfødt i 1994 og dermed ikke har særlig mange år på bagen, er de så anerkendte for deres sindssyge kvalitet, at de limiterede modeller, som måske kun har en tre-fire år på bagen, bliver solgt for det dobbelte på diverse auktioner rundt om i verden. De producerer kun en 4.000-6.000 ure om året, så mit bedste bud er at købe limiterede A. Lange & Söhne, hvis jeg skal forudse, hvad der bliver noget værd i de kommende år,« siger Kristian Haagen.

Både han og Mads Gjødesen peger dog på, at man ikke skal købe et ur blot for investeringens skyld – her vil aktier ganske sikkert give et større økonomisk afkast.

I første omgang skal man derfor have hjertet med, når man køber eksklusive brugte ure, anbefaler de.

»Køb med hjertet. Køb et ur, du gerne vil gå med, og som tiltaler dig. Så kan man ved siden af lade fornuften veje lidt og finde et mærke, som man er rimelig sikker på at kunne komme af med igen, og som er eftertragtet. Dermed kan man sælge uret relativt hurtigt igen, når man forelsker sig i noget nyt,« siger Mads Gjødesen.