Ekspertpanel i USA giver grønt lys til Novo Nordisk-håb

Novo Nordisk håber, at Semaglutid bliver den næste guldfugl efter grønt lys fra amerikanske eksperter.

Novo Nordisk håber, at Semaglutid bliver den næste guldfugl efter grønt lys fra amerikanske eksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Der var gode nyheder fra USA til Novo Nordisk onsdag aften dansk tid. Et ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har anbefalet, at lægemidlet Semaglutid godkendes.

16 ud af 17 medlemmer af panelet stemte for, mens det sidste medlem undlod at stemme. Den endelige beslutning om en godkendelse kommer 5. december, skriver Børsen. Ifølge Reuters følger FDA typisk anbefalinger fra dens ekspertpaneler.

Der er knyttet store forhåbninger til Semaglutid, som bruges i diabetesbehandlinger.

Novo Nordisk selv håber, at det vil blive det bedste i lægemiddelklassen, hvor Novo Nordisks Victoza har tabt markedsandele til Trulicity fra konkurrenten Eli Lilly.

Søren Løntoft Hansen, der er analytiker ved Sydbank, har tidligere vurderet, at Semaglutid er så meget bedre, at det kan hente noget af det tabte tilbage.

»Det kommer til at betyde alverden for Novo Nordisk. Det her middel har i sig selv kæmpe potentiale inden for behandling af diabetes,« siger han.

»Derudover undersøger man det også på tabletform - altså pilleform - og er i de afsluttede kliniske studier. Man undersøger det inden for fedme. Man undersøger det inden for en leversygdom, der hedder nash.«

»Det her har potentiale til udgøre rygraden af Novo Nordisks omsætning og indtjening, når vi kigger fem til ti år ud i fremtiden.«

Og han er ikke den eneste, der ser potentiale i midlet.

»Vi tror, at Semaglutid vil blive en formidabel konkurrent til Lillys Trulicity,« siger Alex Arfaei, der er analytiker for BMO Capital Markets ifølge Reuters.

Novo Nordisk-aktien steg med to procent under onsdagens handel. Godkendelsen onsdag aften ventes ifølge Børsen at få en positiv betydning for handlen med aktien torsdag.

/ritzau/