Ekspertgruppe: Regeringen havde i mindre grad øje for økonomien i starten af coronakrisen

En ekspertgruppe vurderer i en ny evaluering, at regeringen og Statsministeriet nedprioriterede fokus på økonomiske konsekvenser til fordel for konsekvenserne for folkesundheden i starten af coronakrisen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt torsdag pressemøde om covid-19-situationen i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og Statsministeriet var meget optaget af konsekvenserne for folkesundheden i starten af coronakrisen. Til gengæld var de økonomiske konsekvenser i mindre fokus.

Sådan lyder vurderingen fra en ekspertgruppe, der fredag har fremlagt resultaterne af en evaluering af regeringens håndtering af coronaepidemien i foråret 2020.

Vurderingen er en del af en 598 sider lang rapport, som er udarbejdet af en ekspertgruppe med professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen i spidsen.

»Det er udredningsgruppens klare indtryk, at regeringen og Statsministeriet i tidsrummet fra årsskiftet til og med marts 2020 har et meget stærkt fokus på de folkesundhedsmæssige konsekvenser af covid-19. Rådgivning om krisens og krisetiltagenes bredere samfundsmæssige konsekvenser, herunder deres økonomiske konsekvenser og de retlige problemstillinger, som med de meget stærke indgreb opstår, er i mindre grad genstand for opmærksomhed,« står der i rapporten.

Først i maj 2020 bad regeringen tre økonomiske eksperter om at forholde sig til og vurdere aktuelle sundhedsmæssige initiativer mod coronaepidemien ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv i bred forstand, der også omfatter eksempelvis konsekvenser i forhold til beskæftigelse og uddannelse.

I dag tolker udredningsgruppen forløbet sådan, »at opgaven politisk er hurtigt at sikre aftaler om økonomiske hjælpepakker med erhvervslivets og arbejdsmarkedets organisationer. Den er også, at ministerierne leverer på denne opgave som formuleret af regeringen«.

En af de tre personer, der var med i den økonomiske ekspertgruppe, som blev nedsat i maj 2020, er tidligere overvismand Michael Svarer. Han erklærer sig over for Berlingske enig i, at regeringen og Statsministeriet var meget fokuseret på de folkesundhedsmæssige konsekvenser af covid-19 i starten af krisen og knap så meget på de økonomiske konsekvenser.

Dansk Erhverv: Sundhedsmæssige aspekter fyldte meget

Beskeden fra topøkonomerne Michael Svarer og Torben M. Andersen var da også klar, da de tilbage i april 2020 – altså måneden inden den danske ekspertgruppe blev nedsat – anbefalede den danske regering at kigge mod Norge. Her havde en norsk ekspertgruppe bestående af økonomer, sundhedseksperter og embedsmænd dengang netop fremlagt udførlige beregninger af scenarier for genåbningen af det norske samfund – fra prisen på et liv til de økonomiske konsekvenser frem til 2030.

»Mit indtryk er, at der var meget stort fokus på de sundhedsmæssige aspekter i starten af coronakrisen. Det var selvfølgelig fuldt forståeligt, men der var selvfølgelig en samfundsøkonomisk omkostning. Derfor foreslog vi regeringen i april 2020, at de skulle kigge mod Norge,« siger Michael Svarer, professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet, til Berlingske.

Ifølge Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, skal man altid vare sig med at se alt for meget i bakspejlet.

»Men det virker sandsynligt, at de sundhedsmæssige aspekter i udgangspunktet fyldte rigtig meget i starten i 2020. Man kan så også sige, at det var ret naturligt på det tidspunkt,« siger Brian Mikkelsen og fortsætter:

»Nu er vi så et år længere fremme, og jeg kan kun sige, at det er vigtigere end nogensinde, at der også er fokus på de økonomiske aspekter i coronahåndteringen. Store dele af dansk erhvervsliv har haft og har det fortsat meget svært, så selvfølgelig skal fokus og prioriteterne også ligge der.«