Eksperter tæt på at anbefale butikker helt uden kontanter

Det nyoprettede Betalingsrådet, hvor Nationalbanken sidder, ser mange ulemper ved kontanter i butikkerne.

Det nye ekspertudvalg Betalingsrådet kommer i sin første rapport så tæt på en anbefaling af, at loven om tvungen brug af kontanter i butikker bliver ophævet, som man kan uden at gøre det.

Rapporten afdækker "fordele og ulemper ved kontanter for forbrugere og virksomheder". Det er ikke så få ulemper, rapporten kommer frem til.

Nogle af hovedpointerne er, at kontanter er dyre for butikkerne at håndtere og at de giver mulighed for kriminalitet og omløb af sorte penge.

»Ikkeregistrerede betalinger kan for eksempel være betaling af brugte varer mellem personer eller til betalinger i den "sorte økonomi"«, skrives det i rapporten.

Samtidig bruger danskerne markant færre kontanter i takt med, at ting som dankort og MobilePay er kommet til. Andelen af kontantbetalinger er faldet fra omkring 80 procent i 1991 - hvis man tæller checks med - til omkring 20 procent.

Trods de mange problemer og de mange nye betalingsformer anbefaler Betalingsrådet ikke, at man åbner op for, at butikker kan undlade at tage imod kontanter.

Hos Dansk Erhverv, der har en plads i Betalingsrådet, er man godt træt af, at det ikke er blevet til en anbefaling af at afskaffe reglen.

»Vi er ikke nået frem til en konklusion, fordi vi ikke kunne blive enige. Flere aktører har været meget sløve i forhold til at åbne op for de mange nye muligheder, der er for betalinger«, siger markedsdirektør i Dansk Erhverv Henrik Hyltoft.

Dansk Erhverv så gerne, at reglerne blev ophævet, så man i udvalgte områder og udvalgte situationer kunne operere helt uden kontanter.

»Det kunne være i nattelivet eller andre steder, hvor der er risiko for kriminalitet, at man frabad sig kontanter. Det synes vi, er vigtigere, end at man skal kunne betale kontant for en liter mælk midt om natten.«

»Samtidig vil det give mulighed for sætte turbo på udviklingen med nye betalingsmuligheder, fordi man ville kunne eksperimentere«, siger Henrik Hyltoft.

For Forbrugerrådet Tænk, der er en af de organisationer, der satte sig imod, er prisen for høj.

»Der er en række svage grupper i samfundet såsom ældre, handicappede og hjemløse, der vil have rigtig svært ved at klare sig uden kontanter. Der er ingen grund til at stille dem dårligere, end de er i forvejen.«

»Derudover er det kun få år siden, at dankortsystemet brød sammen. Og så ved vi, at kontanter virker. Man fjernede jo heller ikke trapper, fordi elevatoren blev opfundet«, siger vicedirektør i Tænk Vagn Jelsøe.