Eksperter: Renten vil falde igen

Lavere dansk rente gavner forbrugere, boligejere og virksomheder. Og den vil komme længere ned endnu og være på to procent inden sommeren, mener cheføkonom.

Foto: Scanpix
Inden sommer vil den danske rente komme ned på kun to procent. Det venter cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian.

"Forskellen til eurorenten vil indsnævres mere over de kommende måneder. Da den Europæiske Centralbank, ECB, samtidig ventes at sætte renten yderligere ned, kan vi se frem til, at den danske rente vil nå ned på to procent, inden vi når sommeren," siger Steen Bocian.

Kronen er ikke under pres, valutareserven bugner igen og derfor kunne Nationalbanken i dag sænke renten med 0,75 procentpoint til tre procent og dermed mindske forskellen til eurorenten, der nu er på et procentpoint.

Lavere rente er livgivende vitaminer til dansk økonomi, der befinder sig i recession. Ledigheden stiger, boligpriserne falder og kreditkrisen klemmer. Hver dag byder på nye massefyringer i danske virksomheder - torsdag var det Carlsberg, PFA og B&O, der måtte melde om afskedigelser af flere hundrede medarbejdere.

Boligmarkedet er presset
"Boligmarkedet er under et kraftigt pres, og lavere renter trækker i den rigtige retning, selv om det naturligvis ikke vender boligmarkedet på en tallerken. Den lavere rente er derfor med til at dæmpe den økonomiske krise," siger Steen Bocian.

Det ser ud til, at bankerne vil følge Nationalbanken. Danske Bank og Nordea har allerede meldt ud, at de sænker både ud- og indlånsrenten med op til 0,75 procentpoint. Andre banker ventes at følge efter og lade den lavere rente komme både forbrugere og virksomheder til gode.

Ventet fald
Markedet havde også ventet den lavere rente. Det betyder ifølge chefanalytiker Anders Matzen fra Nordea, at boligrenten er styrtdykket inden for kort tid - renten på et-årige flekslån er faldet med 1,25 procentpoint siden midten af december.

- Det giver en besparelse efter skat på 450 kroner om måneden pr. lånte million. Derved er der altså udsigt til en betydelig besparelse for den boligkøber, der overvejer at finansiere et boligkøb med rentetilpasningslån, og det kan være med til at mildne nedturen på boligmarkedet, siger Anders Matzen.

Nationalbankens rentesænkning kom i kølvandet på rentesænkningen i den Europæiske Centralbank (ECB), der tidligere torsdag sænkede renten med 0,5 procentpoint til to procent.

/ritzau/