Eksperter øjner besparelser for kvart milliard hos førtidspensionister

Et ekspertudvalg anbefaler at spare 260 millioner kroner årligt på erstatninger til førtidspensionister, der er kommet til skade eller er blevet syge på jobbet.

Foto: Torben Christensen

Et ekspertudvalg nedsat af Beskæftigelsesministeriet øjner en mulighed for store besparelser på erstatninger til førtidspensionister, der er kommet til skade eller er blevet syge på jobbet. Det skriver Ugebrevet A4.

Eksperterne anbefaler, at en førtidspension fremover skal modregnes i en erstatning for tab af erhvervsevne. Det kan ifølge eksperterne spare samfundet for op mod 260 millioner kroner om året på sigt.

I dag kan førtidspensionister have en indkomst, der er lige så stor som den årsløn, som de havde før, de kom til skade på jobbet – og i nogle tilfælde endda større. Det skyldes, at de både får erstatning og førtidspension.

Og da der ikke sker nogen modregning, kan de ende med at få mere udbetalt, end de gjorde, da de var i arbejde. Det er det, som ekspertudvalget nu vil gøre op med.

»Samspillet mellem erstatninger for tabt erhvervsevne og offentlige ydelser er noget rod. I nogle tilfælde modregnes der i ydelsen; i andre tilfælde modregnes der i erstatningen; mens der i visse tilfælde slet ikke modregnes, så den tilskadekomne eller syge får i pose og sæk. Det skal der ryddes op i,« siger formanden for ekspertudvalget, Jørgen Søndergaard, til Ugebrevet A4 og tilføjer:

»I dag sker der en form for overkompensation blandt førtidspensionisterne, og det er den, vi skal væk fra.«