Eksperter: Kinnock-sagen ændrer skattepraksis

Retspraksis. Skat genåbner nu op mod 100 gamle skattesager for udlandsdanskere, efter at Skatteministeriet har accepteret en mere lempelig retspraksis. Eksperter vurderer, at den nye praksis er en direkte udløber af skattesagen mod Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock.

Statsministeren og hendes mand, Stephen Kinnock, valgte at gå offentligt med afgørelsen i Kinnocks skattesag, der slog fast, at han ikke havde skattepligt i Danmark. Arkivfoto: Uffe Weng Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skattesagen mod statsminister Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, får nu indirekte betydning for op mod 100 udlandsdanskere, der kan få genåbnet deres skattesager. Det er i hvert fald tolkningen fra en række juridiske eksperter, der vurderer, at en ny og mere lempelig retspraksis er en klokkeklar udløber af Kinnock-sagen.

Skatteministeriet fastslog i går, at ministeriet fremover accepterer en mere lempelig retspraksis for udlandsdanskere, og at mange gamle og verserende sager hermed kan genåbnes. Ifølge ministeriet skyldes det dog ikke Kinnock-sagen, men derimod en anden spektakulær skattesag mod fotomodellen Camilla Vest. Her har Skatteministeriet netop besluttet ikke at anke en tidligere frifindelse af fotomodellen.

Når eksperterne alligevel vurderer, at den nye praksis er en udløber af den politisk følsomme Kinnock-sag, skyldes det, at Kinnock-sagen og Camilla Vest-sagen er tæt forbundne. I Østre Landsrets frifindelse af Camilla Vest, der ellers først var blevet dømt i byretten, blev der bl.a. lagt vægt på centrale passager fra afgørelsen om, at Stephen Kinnock ikke var skattepligtig i Danmark.

»Jeg mener, at Skat lavede en praksisændring med Stephen Kinnocks skattesag. Med Kinnock-sagen tillod Skat bl.a., at man i et eller andet omfang arbejder i Danmark uden at være skattepligtig. Man burde have genåbnet de gamle sager allerede efter Kinnock-sagen. Men her valgte man at lægge låg på,« siger fagansvarlig for skatteret ved Aalborg Universitet lektor Thomas Rønfeldt.

Centralt spørgsmål

Netop spørgsmålet om, hvorvidt Stephen Kinnock-sagen ændrede praksis eller ej, er centralt, da Skat har modtaget hård kritik for ikke straks at videreformidle erfaringerne fra sagen, selv om de kunne få indflydelse på andre sager. Flere politikere og juridiske eksperter mener, at Camilla Vest kun blev frifundet ved et tilfælde, fordi Thorning og Kinnock selv valgte at offentliggøre Skats afgørelse om Kinnock.

I Skat afviser man dog enhver snak om, at den mere lempelige praksis er en konsekvens af Kinnock-sagen. Her fastholder Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, at der er betydelig forskel på de to sager.

»Stephen Kinnocks sag fulgte praksis. Men i Landsskatterettens afgørelse, der siger, at Camilla Vest ikke er skattepligtig, mener vi, at der er tale om en bredere fortolkning end hidtil af den undtagelsesbestemmelse, som fritager udlandsdanskere for skattepligt,« siger han.

Retningslinjer på vej

Camilla Vest Nielsens forsvarer, advokat Anders Németh, er dog ikke i tvivl om, at det er med Kinnock-sagen, at der er tale om en ny praksis. Det er bl.a. her, at det ifølge Anders Németh bliver fastslået, at »man med sikkerhed må arbejde i begrænset omfang i Danmark uden at blive skattepligtig«.

»Skat skal ikke, fordi det eventuelt er mere bekvemt for dem, smøre en praksisændring af på Camilla Vest-sagen,« siger han.

Skatteadvokat hos Hulgaard Advokater og tidligere formand for Skatterådet Lida Hulgaard vurderer ligeledes, at det er Kinnock-sagen, der er grundlaget for genåbningen af en række gamle skattesager.

»Der er gennem årene truffet mange forskellige afgørelser om afgrænsningen imellem ferie og arbejde, men det er Kinnock-sagen, som Østre Landsret bygger sin dom på,« siger hun.

Skat oplyser, at man snarest vil udsende retningslinjer, som fortæller om betingelserne for at få genoptaget sin skattesag.