Eksperter: Han hænger på skatteskandale

Skatteministeriet forsøger at placere ansvar for svindelrefusion hos Skat. Skatteminister åbner for at ændre ansvarsfordeling fremover.

Selv om departementschef Jens Brøchner ikke fysisk var til stedet i ministeriet, mener eksperter, at det ikke er nok til at friholde ham for ansvar i skatteskandalen. Når han ikke var på officiel orlov og ingen var konstitueret på posten, var han at betragte som værende på arbejde, hedder det. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Presset øges på den øverste ledelse i Skatteministeriet.

Flere skatteeksperter slår nu fast, at ansvaret for skatteskandalen med formodet svindel med refusion af udbytteskat på 6,2 mia. kr. også ligger hos departementschef i Skatteministeriet, Jens Brøchner.

»Jeg vil vurdere, at det er en sag, der er af en tyngde, som gør, at den skal op i departementet,« siger Sten Bønsing, lektor og ekspert i forvaltningsret ved Aalborg Universitet

Den nytiltrådte skatteminister Karsten Lauritzen(V) har ellers indikeret, at opfølgning på interne revisionsrapporter er styrelsen Skats ansvar – og ikke Skatteministeriets departementschefs. Dette budskab gentages nu af afdelingschef for koncernstyring i Skatteministeriet, Andreas Berggreen.

»Det er ledelsen i Skat, der har ansvaret for Skats administration. Derfor er det også ledelsen i Skat, der følger op, når Intern Revision kommer med anbefalinger til Skats administration. Som tidligere oplyst er den pågældende rapport ikke blevet forelagt for Skatteministeriets ledelse.«

Skal højt op i systemet

Men det holder altså ikke, slår Sten Bønsing fast. Han mener, at interne revisionsrapporter som oftest hører hjemme i Skatteministeriet.

»Generelt skal revisionsbemærkninger ikke være voldsomt alvorlige, før de skal langt oppe i systemet. Departementet har en kontrolfunktion, og så giver det ikke meget mening, at Skat som styrelse selv har kontrollen og de alene får at vide, at noget ikke fungerer. Generelt skal den slags så højt op i systemet som muligt,« lyder det fra Sten Bønsing, som underbygger sin udtalelse med, at selve rapporten, som Berlingske Business er i besiddelse af, er stilet til departementschefen personligt.

»Det hører jo også med til historien, at rapporten fra intern revision er stilet til departementschefen. Det tyder på, at det er normal procedure, at den slags rapporter skal den vej. Det ville da være mærkværdigt, hvis man stiler rapporterne til departementschefen, og det så kun er Skat, der læser dem. Så meget taler for, at departementschefen skal læse de her rapporter.«

Henriette Kinnunen er chefjurist i den borgerlig-liberale tænketank Cepos og har tidligere arbejdet ti år i Skat. Hun vurderer ligeledes, at departementschefen utvetydigt har et ansvar for at få fulgt op på Intern Revisions rapport.

»Skat har selvfølgelig et ansvar for at udmønte anbefalingerne. Men det ændrer ikke ved, at når Intern Revision sender en rapport til Jens Brøchner som departementschef, så har han også et ansvar for, at der bliver fulgt op. Alt andet er ansvarsforflygtigelse,« siger Henriette Kinnunen.

Hun tilføjer, at departementschefens ansvar ikke ændres af, om han har læst rapporten eller ej.

»Det mest skræmmende er, at han nærmest lægger vægt på, at han ikke har læst rapporten. Uanset om han havde læst den eller ej, er der forvaltningsmæssigt ingen tvivl om, at departementschefen har svigtet sit ansvar,« siger Henriette Kinnunen.

Topfolk læste ikke rapporten

Både daværende skatteminister i 2013 Holger K. Nielsen (SF) og Skatteministeriets departementschef Jens Brøchner har de seneste dage forklaret i Berlingske, at de ikke har læst den revisionsrapport fra maj 2013, hvori Skatteministeriets Interne Revision advarer om risiko for svindel. Det undrer også Jesper Pedersen, skatteordfører for Socialdemokraterne.

»Jeg studsede dog over kommentaren fra departementschefen om, at han ikke havde læst rapporten. Men hvordan den præcise ansvarsfordeling er i forhold til at reagere på advarsler fra intern revision, det håber jeg virkelig, at den igangværende undersøgelse vil afklare, for det savner vi svar på i dag.«

Skatteminister Karsten Lauritzen åbner for at korrigere ansvarsfordelingen mellem Skat og Skatteministeriet fremover.

»Den pågældende rapport er, som jeg er blevet oplyst, hverken forelagt, underskrevet eller læst af departementschefen. Nu skal vi først have fuldstændighed klarhed i den her sag, og så må vi se, om der er behov for at præcisere arbejdsdelingen mellem Departementet og Skat i forhold til opfølgningen på SIRs (Skats Intern Revision, red.) og Skatteministeriet rapporter.«

Ministeren afventer undersøgelse

Skatteministeriet oplyser, at arbejdsfordelingen er sådan, at Intern Revision reviderer Skat, mens revision af Skatteministeriet foretages af Rigsrevisionen – ikke af Intern Revision.

Indenfor de kommende tre uger undersøger netop Intern Revision, hvordan formodet økonomisk kriminalitet for 6,2 milliarder kroner er foregået, herunder hvorvidt Skat har fulgt tilstrækkeligt op på anbefalingerne fra Intern Revision.

Ministeren venter nu på den undersøgelse.

»Men som jeg har sagt før, så placerer jeg ikke et ansvar foran skrivende journalister på baggrund af spekulationer. Jeg vil have et oplyst grundlag, før jeg træffer beslutninger.«