Eksperter frikender politikeres rolle i krisen

De danske politikere kunne ikke have gjort det meget bedre i optakten til den aktuelle økonomiske krise.

Det mener en bankekspert og en professor i økonomi. Dermed var det ikke uden hold i virkeligheden, da statsminister Anders Fogh Rasmussen i sin nytårstale bedyrede, at landets økonomi var forvaltet ansvarligt, og at der var "lagt til side i de fede år, så der er noget at tære på i de mere magre."

- Det ville have været helt vanvittigt at gribe ind tidligere, sådan som økonomien har det, siger professor i økonomi på CBS, Ole Risager, og peger på den ekstremt lave arbejdsløshed og den positive betalingsbalance.

Han konstaterer samtidig, at den større valgfrihed på lånemarkedet med for eksempel afdragsfrie lån er kommet de rationelle forbrugere og investorer til gode, mens det er gået ud over de mere uforsigtige.

Det er bankekspert Bjarne Jensen enig i. Han mener samtidig, at den finansielle liberalisering, som de senere år har budt på, har været til gavn for borgerne, og at politikerne overordnet set har handlet rigtigt.

- Det er jo klart, at når vi sidder og kigger på det bagefter, så kunne politikerne have råbt advarende. Og de kunnet have sørget for at kræve noget mere op i skat, så vi ikke havde så store forbrugsmuligheder. Men det var der jo heller ikke nogen, der var interesseret i. Det var gode tider, og folk skulle da have det godt, siger Bjarne Jensen, der tidligere har været ansvarlig for værdipapirhandel i Danske Bank og administrerende direktør i et børsmæglerselskab.

Professor Ole Risager mener dog, at politikernes liberaliseringsbølge er rullet for langt på et område: På obligationsmarkedet. De seneste 10 år er der nemlig kommet en rækker nye obligationstyper, hvilket er gået hårdt ud over likviditeten i de forskellige serier, anfører han.

- Det er sådan set der, problemet ligger: At obligationsmarkedet har betalt en høj pris. Men det er så prisen, vi alle sammen betaler, for at vi kan få større valgfrihed. Det har haft en negativ overordnet effekt, og det er svært at rulle tilbage. Og hvis man stoppede de afdragsfrie lån nu, så ville man bare sende boligpriserne ned, og det ville gøre tingene værre, siger Ole Risager.

De mange forskellige obligationstyper har gjort, at der ikke har været meget handel i dem allesammen. Dermed bliver nogle af typerne svære at sælge, og det dårligt for fleksibiliteten på lånemarkedet. Det bliver særligt tydeligt, når kreditmarkederne tørrer ud som i den aktuelle krise, konstaterer Ole Risager.

Han mener, at politikerne burde have mindsket valgfriheden noget, så man sikrede en større ensartethed mellem obligationsserierne, hvilket igen ville have gjort obligationsmarkedet mere likvidt.

Men i det store hele har politikerne altså forvaltet den økonomiske optur godt, mener bankeksperten og professoren.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )