Ekspert: EU skal handle hurtigere og mere taktisk som modtræk til handelskrigen

Midt i handelskrigen mellem USA og Kina skal både Danmark og EU presse på for at få mere frihandel. Blandt andet kan EU se på de aftaler, der er med Schweiz og Norge, fremhæver ekspert.

Vejen er banet for en handelsaftale mellem EU og Japan. Danmark og EU skal presse på for, at vi får endnu flere aftaler. Danmark skal have ny strategi for, hvor vigtigt det er for os, at EU indgår nye handelsaftaler, mener ekspert. Her havnen i Tokyo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toru Hanai/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er naboer, og tusindvis af danskere tager hvert år på skiferie i det norske. Men trods det er det svært for danske fødevarevirksomheder at eksportere til Norge.

Set i lyset af handelskrigen mellem USA og Kina og tendenser til stigende protektionisme er nye tiltag nødvendige, hvis frihandlen skal bevares.

Der er nye aftaler på vej mellem EU og Canada samt mellem EU og Japan. Men langt mere kan blive gjort. Eksempelvis kan det være en god idé at få gennemset og måske genforhandlet de handelsaftaler, EU har med landene lige omkring sig – eksempelvis Norge og Schweiz.

Det mener Eva Rytter Sunesen, der er ekspert i international økonomi og ansvarlig for rådgivning i international handel hos konsulentvirksomheden Copenhagen Economics.

Kommentaren kommer, efter at en ny analyse fra tænketanken Axcelfuture viser, at handelskrig og flere begrænsninger af frihandel kan ende med at ramme dansk økonomi ret hårdt.

»Danmark og EU gør allerede meget for at fremme frihandlen, og vi behøver ikke at afvente, hvad Kina og USA gør. Der er igangværende forhandlinger med eksempelvis Indien, New Zealand og Australien, men EU kan også se på de aftaler, vi har med Norge og Schweiz. For de danske fødevarevirksomheder er det eksempelvis uhyre svært at eksportere til Norge,« siger Eva Rytter Sunesen, der mener, at det er vigtigt, at Danmark er skarp på, hvilke handelsaftaler der har størst værdi for danske virksomheder.

»Når nogle af vores traditionelle markeder lukker ned på grund af eksempelvis Brexit, kræver det stor omstillingsparathed hos virksomhederne. Det kan mange virksomheder langt hen ad vejen godt håndtere, men den politiske usikkerhed, vi ser i øjeblikket, gør det vanskeligt for virksomhederne at lægge en optimal strategi for, hvor de skal investere, og hvilke nye markeder de eventuelt skal satse på,« siger Eva Rytter Sunesen.

Gå efter mindre aftaler

Hos både Landbrug & Fødevarer samt Dansk Erhverv er man enig i, at det er vigtigt, at EU kører videre for fuldt tryk for at få skabt mere frihandel.

Eva Rytter Sunesen, ekspert i international økonomi hos Copenhagen Economic

»I øjeblikket er det vanskelige, at virksomhederne ikke ved, hvor de skal investere, og hvilke nye markeder de eventuelt skal satse på.«


Chefkonsulent i Dansk Erhverv Michael Bremerskov Jensen understreger, at det er vigtigt, at EU ikke lader sig hæmme af, at nye handelsaftaler skal være superambitiøse.

»Et højt ambitionsniveau har det med at sænke forhandlingstempoet voldsomt. Hvis der er toldfordele eller andre lavthængende frugter at hente inden for bestemte varegrupper eller tjenesteydelser, bør Europa-Kommissionen tænke mere taktisk og agere hurtigere. Tempoet er bestemt ikke uvæsentligt, når det drejer sig om at hjælpe europæiske virksomheder med at vinde markedsandele ude i verden,« siger Michael Bremerskov Jensen.

Handelspolitisk chef hos Landbrug & Fødevarer Kenneth Lindharth Madsen er enig i, at der er masser at gå efter med handelsaftaler i nærområderne. Men problemet er, at de aftaler kan være meget svære at lave.

»Norge er et beskyttet marked, når det gælder mejeri og kødprodukter, og det er meget svært at komme videre med den slags aftaler på den korte bane, fordi der er meget på spil for nordmændene. Vi er nødt til at finde lande og markeder, hvor vi supplerer hinanden på vores styrkepositioner. Vi får landbrugsindrømmelser ude i verden, og de får indrømmelser på biler. Det har været gældende for aftalerne med eksempelvis Sydkorea og Japan,« siger Kenneth Lindharth Madsen.