Ejere af helt ens huse vil fortsat betale skæv boligskat

Dagens overblik: Boligejere vil også i fremtiden komme til at betale forskellig boligskat. Tidligere café-ansatte er blevet overfuset til tårerne løb. Og det er en gratis omgang at inddrage fridage. Her er dagens vigtigste erhvervshistorier.

Foto: Linda Kastrup

Godmorgen og velkommen til ugens første Business-overblik.

I dag får du en gratis omgang med på vejen, når vi suser forbi historien om kutymefridage for offentligt ansatte, som kan få vidtrækkende konsekvenser. Derudover kan du høre to tidligere café-ansatte, som nu står nu frem og fortæller om sort aflønning og horrible arbejdsforhold. Og så er rigtige iværksættere tilsyneladende ikke ironmen.

Disse historier vender vi tilbage til om lidt, men først lægger vi ud med et skævt boligvurderingssystem.

1
Vidt forskellig boligskat

Ejere af to ens huse på den samme vej risikerer fortsat at skulle betale vidt forskellig boligskat med det system, som trekløverregeringen vil bruge som afsæt til et justeret udspil.

Det fremgår af et internt notat fra Finans- og Skatteministeriet, skriver Jyllands-Posten.

I dag findes der eksempler på, at ens boliger får vidt forskellige vurderinger. Et hus kan betale 30.000 kr. i boligskat, mens nabohuset kun skal afregne 10.000 kr. Med det nye system ventes vurderingerne at blive stort set ens, men skatten kan stadig være meget forskellig.

Det skyldes de såkaldte skatterabatter, der skal afværge, at boligejere oplever en uventet skattestigning. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) anerkender, at det nye system »selvfølgelig fører til forskelsbehandling«.

»Men det er bare vigtigere, at der ikke er boligejere, der får en kæmpe ekstraregning, fordi vi overgår til et nyt vurderingssystem, siger Karsten Lauritzen til Jyllands-Posten.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Tidligere café-ansatte kritiserer horrible arbejdsforhold

»Jeg har siddet standby i over seks timer af gangen, hvor jeg ikke modtog løn.«

Sådan lyder blot et af kritikpunkterne fra 21-årige Alberte Forsell, der tidligere har arbejdet på Café Turéll og Café Sari, som var ejet af Bahram Sari Beliverdi. Berlingske Business har i den seneste uge beskrevet, hvordan medarbejdere på Café Sommersko og Bahram Sari Beliverdis andre caféer er blevet aflønnet sort.

Nu står to tidligere ansatte i Sommersko-imperiet frem og fortæller til Berlingske Business, at de ud over sort aflønning skulle lægge gratis arbejdstimer og i øvrigt finde sig i at blive overfuset, indtil tårerne løb.

3
En gratis omgang

Måske skal flere offentligt ansatte også vænne sig til mindre gunstige arbejdsforhold. Som Berlingske Business skrev i fredags, blev det afgjort, at det var helt i orden, at Skatteministeriet har inddraget fridagene juleaftensdag, nytårsaftensdag og Grundlovsdag for akademikerne i staten.

Afgørelsen får fagforeningen Djøf til at frygte, at flere arbejdsgivere i staten vil lade sig inspirere og stryge kutymefridagene.

»Det er en ret og ikke en pligt, men der vil da nok være nogle andre statslige arbejdsgivere, der ser, at det er en gratis omgang at inddrage de her fridage,« siger Sara Vergo, der er formand for Djøf Offentlig, til Børsen.

4
Overlad IT-ansvaret til private virksomheder

Vil staten for alvor spare penge, er det tid til at tage drastiske midler i brug og skifte fuldstændig kurs. Sådan lyder den kontante udmelding fra professor Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School, der mener at have idéen, der skal bremse offentlige IT-skandaler:

CBS-professoren foreslår ifølge Finans at sætte det offentlige fra bestillingen og i stedet lade private virksomheder få friere hænder til at udvikle statslige IT-løsninger. Med et trylleslag vil vi ifølge Kim Normann Andersen ikke længere se IT-fiaskoer, som skatteborgere skal betale for. Det vil nemlig være de private aktører, der vil sidde med regningen, og det skaber et klart incitament til at få systemet til at virke, argumenterer han.

Idéen bliver modtaget yderst positivt blandt et flertal af Folketingets partier.

5
Rigtige iværksættere er ikke ironmen

Fra en årelang maratondebat springer vi videre til bagsiden af medaljen ved at være iværksætter. For det er let at få den opfattelse, at man skal løbe 42 kilometer i rap, hvis man skal nå til tops i erhvervslivet, skriver serieiværksætter og business angel Magnus Kjøller i et debatindlæg.

Det, han med sikkerhed kan sige, er, at de dygtigste iværksættere, han har mødt, ikke har haft tid til at træne op til et maraton eller til at gå tidligt for at kunne nå til holdtræning i Fitness.dk klokken 18.45. Debatindlægget kan læses her.

Business-redaktionen anbefaler

- Obamas nye, rige naboer sætter rigmandskvarter på den anden ende
- Staten får flere penge i kassen trods lavere skattesats
- Disse kommuner vinder efter opsvinget

Det sker i dag

Præsidenten for den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, holder i dag tale, når han skal modtage en pris fra en italiensk organisation for sit virke som ECB-direktør.

Danmarks Statistik kommer kl. 09.00 med tal på forbrugernes forventninger til blandt andet egen økonomi. Tallet er for januar.

Klokken 14 fremlægger fastfoodgiganten McDonalds' regnskab for fjerde kvartal 2016.

To timer senere kommer der foreløbige januar-tal for forbrugertilliden i eurozonen.

Det sker på markederne

- Nikkei-indekset falder knap 1,0 pct., og det bredere Topix-indeks dropper godt 1,0 pct.

- Shanghai Composite-indekset handles 0,3 pct. højere, og også CSI 300-indekset stiger 0,3 pct.

- De amerikanske aktiefutures falder 0,2-0,3 pct. mandag morgen.