Ejer af bondepalæet: »Jyske Bank kunne have sparet en formue«

Han lavede et væddemål om renten til 50 mio. kroner med banken. Det skulle han nok ikke have gjort. Alligevel ærgrer Hans Ole Jørgensen sig over, at Jyske Bank ikke ville støtte gårdens fortsatte drift.

Skovbæksgård i Holsted ved Esbjerg omfatter udover huset her 300 hektarer landbrugsjord.. Foto: Palle Peter Skov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var på alle måder et skæbnesvangert år for landmand Hans Ole Jørgensen. Ikke alene byggede han et nyt palælignende stuehus på 450 kvadratmeter, han indgik også aftale om en renteswap med Jyske Bank i 2007, der skulle vise sig at blive et meget dyrt bekendtskab og stærkt medvirkende til, at banken nu står til at tabe op mod 48 mio. kr. på Skovbækgårds konkurs.

Renteswappen var en slags væddemål med banken, der skulle sikre gården mod rentestigninger. Men året efter kom finanskrisen, og det gik stik modsat med renten. Det blev begyndelsen på enden på Hans Ole Jørgensens ekspansionsivrige landbrug i Holsted ved Esbjerg.

»Der går ikke mere end fire uger, så er markedsværdien af den swap et stort minus og det har den været siden. Bankerne tjente mange penge på at lave dem dengang, men det kommer skidt tilbage til dem nu. Problemet er, at man får en stor ekstrabetaling oveni den normale rente, der presser hele driften, og så går det kun ned ad bakke. Det har taget syv år,« lyder det fra den 47-årige landmand Hans Ole Jørgensen, der er flyttet fra gården med sin familie efter aftale med Jyske Bank, nu hvor ejendommen er sat til salg.

Han oplyser, at renteswappen i alt har kostet ca. 50 mio kr., og at ejendommen sandsynligvis havede klaret krisen, hvis man ikke havde haft renteswappen at slås med.

Er det så din skyld eller Jyske Banks?

»Renteswappen blev anbefalet og opfundet af Jyske Bank. Vi så på den sammen, men det var mig, der skrev under. Vi så forkert på det, og det kostede mange penge. Jeg har været uforsigtig. Det kan vi se nu, hvor Jyske Bank står til et stort tab på at sælge gården.«

Stort arbejde venter køber

Som beskrevet i torsdagens Berlingske Business er hans livsværk netop kommet til salg for 56 mio. kr, men en realistisk salgspris er snarere 45 mio. kr. Der er gæld for godt 90 mio. kr., hvoraf Jyske Bank hænger på de 48 mio. kr., og realkreditten har resten. Det betyder, at landets tredjestørste bank står til at tabe hele sit lån til gården. Det skal ses i forhold til, at gården i 2009 fik en ejendomsvurdering fra en uvildig ejendomsmægler på 135 mio. kr. Den slags fik Hans Ole Jørgensen løbende lavet på ejendommen. Han mener ikke, at det havde behøvet at gå så galt:

»Storbankens politik er, at de ikke vil have en kunde, som de taber penge på. Så er man ikke ønskværdig i banken. Men alle kan nu se, at banken får et tab, der siger spar to. Det skyldes, at man nu skal ud og sælge gården, og så nedsmeltes værdien fuldstændig. Jeg kunne servicere en gæld, der er langt større end det, man har sat gården til salg til. Men Jyske Bank havde nok forventet, at gården kunne sælges til mere end det, den er sat til salg for.«

Hans Ole Jørgensen peger på, at gården er særlig kompleks, fordi dens 300 hektar samtidig leverer drikkevand til Esbjerg, hvilket pålægger ejendommen nogle særlige restriktioner på dyrkningen af jorden. Desuden har gården et fungerende biogasanlæg og to vindmøller, der ikke kører, fordi deres gearkasser er nedslidte. De 450 køer er solgt til eksport og skal altså generhverves, før en ny landmand kommer i gang. Der forestår altså et stort arbejde for en køber, hvad der presser prisen. Gården giver heller ikke længere de 4,2 millioner liter mælk videre til Arla, hvilket koster arbejdspladser og penge for banken, konstaterer landmanden.

»Alternativet er langt værre«

Sagen illustrerer meget godt den udfordring, som bankerne har med landbrug med stor gæld, for skal ejendommene realiseres, er det meget dyrt. Mange landmænd står i samme situation, og et brandudsalg af gårde og landbrugsjord vil presse prisen på hele markedet. Derfor mener Hans Ole Jørgensen, at bankerne skal tænke sig rigtig godt om, før de erklærer andre landmænd konkurs.

»Efter al sandsynlighed har banken valgt den dyreste løsning i denne sag. For det koster dyrt, når en ejendom sættes til salg. Det har man ikke sat sig ind i. Jyske Bank kommer til at få et langt større tab, end hvis de havde hjulpet mig. Det kræver mod af en bankmand at sige, at man vil have en kunde, der koster penge, men alternativet er langt værre. Man bestemmer noget andet fra et højere sted i bankerne, og det er synd for både samfundsøkonomien og priserne på gårde.«

Det bemærkelsesværdige ved Hans Ole Jørgensens gård er også det palælignende stuehus på 450 kvadratmeter fra 2007 med pool, jacuzzi, elevator og ur på gavlen.Var det nu også nødvendigt med så stort et hus?

»Næh, det var det da ikke, men det er en lille ting, der ikke har den store indflydelse på, om det går godt eller skidt. Jeg kan ikke se det rimelige i, at vi landmænd, der arbejder 80 timer om ugen og skaber mange arbejdspladser, ikke må bo godt.«

»Det hus har ikke kostet mere end et almindeligt hus. Du kan finde mange huse, der har kostet mere end 3,3 mio. kr. at opføre. Det har ingen konsekvenser for sagen her,« siger Hans Ole Jørgensen, der på daværende tidspunkt ikke behøvede at spørge Jyske Bank om lov, da han opførte det nye stuehus. Nu er han flyttet fra huset og står i en uoverskuelig situation, hvor han skal finde på noget andet at lave.

»Jeg har da nogle ambitioner for fremtiden, men dem vil jeg ikke fortælle dig om. Det er en hård omgang. Det er noget, jeg har kæmpet for at undgå. Jeg har selv bygget og tegnet hele ejendommen inklusive huset.« Hvad så nu, hænger du på gælden fremover?

»Jeg er jo gået konkurs, og nu skal jeg finde ud af, hvad der så skal ske. Det er en uvant og fri situation. Jeg har alt og ingenting,« forklarer Hans Ole Jørgensen, der både er lettet og ærgerlig over forløbet.

Efter Skovbækgårds konkurs er de ti ansatte på gården fyret. Jyske Bank, der kommer med regnskab på tirsdag, har ikke ønsket at kommentere den konkrete sag eller den generelle situation i landbruget.